Presidenten in de V.S.

Het was 20 januari 1961 toen John F. Kennedy zijn Inaugurele rede (eerste toespraak als president) hield. Het was al bekend dat Kennedy een hele goede spreker was, maar in deze speech liet hij zich van zijn beste kant zien. Zijn uitspraak 'vraag niet wat het land voor jou kan betekenen, maar vraag wat jij kunt doen voor jouw land' wordt tot op de dag van vandaag veel geciteerd en zelfs gekopieerd door lijsttrekkers en presidentskandidaten over de hele wereld. Oordeel zelf!

In de korte periode dat Kennedy president was van de Verenigde Staten (tot november 1963, toen hij werd neergeschoten) werd door communisten de Berlijnse Muur gebouwd. Een halfjaar voor zijn dood was Kennedy in (West-)Berlijn en sprak hij de legendarische woorden: 'Ich bin ein Berliner', woorden die hem in Berlijn en ver daarbuiten enorm populair maakten:

Ook het volgende fragment gaat over de Berlijnse Muur. In 1987, ter ere van de 750ste verjaardag van de stad Berlijn, was Ronald Reagan in de stad. In zijn toespraak sprak hij Michail Gorbatsjov – de leider van de Sovjet Unie op dat moment – rechtstreeks aan. Hij verzocht Gorbatsjov: 'Breek die Muur af!'. Ongeveer twee jaar later kreeg Reagan zijn zin en viel de Berlijnse Muur.

Israël en Palestina voeren al jarenlang een wrede oorlog met elkaar. Het was in 1993 bijna vrede. Bill Clinton sprak hoopvolle woorden en zag een toekomst vol 'hoop en veiligheid voor Israël en Palestina'. Helaas werd twee jaar later de Israëlische premier Yitzhak Rabin (de man links van Clinton) vermoord en raakten de landen weer met elkaar in gevecht. Er is nu nog steeds geen vrede.

Bill Clinton deed meer dan vrede stichten in het buitenland. Er werd gezegd dat hij gedurende zijn periode als president vreemdging met een stagiaire op het Witte Huis: Monica Lewinsky. Clinton bleef echter ontkennen en zijn woorden 'I did not have sexual relations with that woman' zullen voor altijd bewaard blijven:

Clintons opvolger George W. Bush had het vooral druk met wraak nemen op terroristen voor de aanslagen van 11 september 2001. Hij liet vaak weten dat hij niet bang was om geweld te gebruiken. Met een geheimzinnige grijs zegt hij in onderstaande speech dat hij de Afghanen 'eruit gaat roken' en dat hij er alles aan gaat doen om rechtvaardigheid te krijgen.

De huidige president Barack Obama is waarschijnlijk de speechkoning onder alle presidenten. Hij inspireerde het hele Amerikaanse volk met zijn 'Yes, we can!'. Hieronder zie je een deel van zijn toespraak nadat hij gekozen was als president in 2008.

Barack Obama is niet alleen een goed spreker, maar kan ook goed zingen. Bij de begrafenis van dominee Clementa Pickney, die werd in een kerk in Charleston doodgeschoten, wist Obama de juist toon te raken. Hij zette tot ieders verbazing de hymne Amazing Grace in.

Nu we deze momenten gezien hebben waarin Amerikaanse presidenten geschiedenis schreven met hun uitspraken, is het wachten op het volgende historische moment. Want het is niet zozeer de vraag of de nieuwe president geschiedenis gaat schrijven. Het is slechts de vraag wie die nieuwe president gaat worden na Barack Hussein Obama. Het woord is aan de Amerikanen op 8 november 2016.

In 2016 vinden de verkiezingen voor de 45e president uit de Amerikaanse geschiedenis plaats. De bekendste kandidaten zijn de Democraat Hilary Clinton en de Republikein Jeb Bush. Het lijkt bijna op de strijd in 1992 waar Bill Clinton en George W. Bush streden om het presidentsschap. In 2015 is het de echtgenote van Bill Clinton, Hilary Clinton, en de zoon van George W. Bush, Jeb Bush, die samen tegen elkaar strijden.

Hilary Clinton kan de eerste vrouwelijke president van Amerika worden. Een interessante andere kandidaat die het Hilary moeilijk kan maken is Bernie Sanders, een recht voor zijn raap zijnde oude socialist. Zijn eerlijkheid en oprechtheid wordt gewaardeerd.

De Republikeinen hebben tot nu toe 16 kandidaten, waarvan Donald Trump de meest in het oog springend is. Jeb Bush ziet zijn winkansen kleiner door deze steenrijke zakenman. Hij doet extreme uitspraken en beledigt kopstukken in de politiek. Tot nu toe wordt het gewaardeerd, maar de verkiezingen zijn nog ver weg.

De wereld, die kijkt met ingehouden adem toe. Op weg naar een nieuwe geschiedenis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.