Prinsjesdag

Dit jaar is Prinsjesdag een beetje apart, want er is nog geen nieuwe regering gevormd na de afgelopen verkiezingen. Toch is Prinsjesdag wel een belangrijke dag. Maar wat gebeurt er allemaal en waar komt deze dag eigenlijk vandaan?

Wat is Prinsjesdag?

Elke derde dinsdag van september is het Prinsjesdag. Op deze dag vertelt de koning in de troonrede wat de regering het komende jaar allemaal gaat doen. Prinsjesdag is een dag vol spektakel: de bekende balkon scene van het koningspaar, de jaarlijkse hoedjesparade, militairen in feestelijk uniform en natuurlijk het ritje in de Gouden Koets naar de Ridderzaal.

En dat is belangrijk?

Ja. Na Prinsjesdag (dit jaar op dinsdag 19 september) weten we weer wat de regering gaat doen. Vooral de begroting is heel belangrijk. De minister van Financiën komt met een koffertje binnen en daar zitten zijn geldplannen in. Gaat er dit jaar geld naar de jeugd, krijgt de politie meer of gaat toch de gezondheidszorg ermee vandoor? Heel interessant, want zonder geld gebeurt er niets.

Waarom heet het Prinsjesdag?

Het woord Prinsjesdag werd vroeger gebruikt voor de dag waarop de verjaardagen van de prinsen werden gevierd. Uiteindelijk ging men het woord Prinsjesdag ook gebruiken voor alle feestelijke dagen die met het koningshuis te maken hebben. De derde dinsdag van september hoort hier ook bij, en bestaat nu als enige nog als ‘Prinsjesdag’!

De Gouden Koets

De Gouden Koets is bij de inhuldiging op 6 september 1898 aangeboden aan koningin Wilhelmina, door de inwoners van Amsterdam. Op die dag is Wilhelmina tot koningin gekroond. De Gouden Koets is niet van goud, maar van hout. Delen van het hout zijn wel bedekt met bladgoud. Dit is een dun laagje goud. Gelukkig is de koets niet helemaal van goud, want dan zou de koets onbetaalbaar en heel erg zwaar zijn!

Slavernij

Op de Gouden Koets staan afbeeldingen van mensen uit Indonesië en Suriname. Dit waren vroeger slaven. Sommige mensen vonden het niet kunnen dat er een afbeelding met slaven op de Gouden Koets staan, omdat het racistisch over zou komen. Anderen vinden juist dat de afbeeldingen op de koets mogen blijven staan. Niet omdat ze slavernij goedkeuren, maar omdat ze vinden dat we onze geschiedenis niet moeten ontkennen.

De Glazen Koets

Deze Prinsjesdag zal wel een beetje anders verlopen dan de andere Prinsjesdagen, omdat de koning en de koningin dit jaar niet in de Gouden Koets zullen rijden. De 118 jaar oude Gouden Koets wordt namelijk opgeknapt. De koning en de koningin rijden dit jaar in de Glazen Koets. Jarenlang werd de Glazen Koets voor veel andere speciale gelegenheden gebruikt, bijvoorbeeld bij huwelijken van prinsen en prinsessen. Nu wordt de Glazen Koets dus ook weer voor Prinsjesdag ingezet.

Waarom is Prinsjesdag op dinsdag?

Lang geleden wilde men Prinsjesdag op maandag plannen. Maar dat was niet handig, want de mensen wilden Prinsjesdag graag meemaken. Als het dan op maandag was, ging dat niet. Veel mensen waren in die tijd christelijk en zondag was hun rustdag, dus dan mocht je niet reizen. Maar als je maandagochtend pas vertrok, kwam je te laat. Daarom besloot men Prinsjesdag op dinsdag te houden.

Waar komt dat koffertje vandaan?

In 1947 werd het koffertje voor het eerst gebruikt. De minister van Financiën Meester Lieftinck wilde de Rijksbegroting na de Tweede Wereldoorlog in stijl aanbieden aan de Tweede Kamer. Toen is hij op het idee gekomen om een officieel koffertje te gebruiken, net zoals in Engeland al gedaan werd.

Krijg ik vrij voor Prinsjesdag?

Alleen als je in Den Haag naar school gaat. Op scholen in andere plaatsen gaat vaak wel de televisie aan, zodat je Prinsjesdag ‘live’ kan volgen. Leuk, want zo vervallen toch al gauw zo’n twee of drie lessen.

Waarom dragen de dames een hoed?

Elk jaar proberen de vrouwen die in de Ridderzaal naar de koning luisteren de mooiste, gekste en leukste hoeden te dragen. Erica Terpstra is hier in 1977 mee begonnen. Zij vond dat iedereen er maar saai uitzag in de Tweede Kamer en na een tijdje is deze trend overgenomen. Gelukkig maar, want dat heeft de afgelopen jaren al hele rare dingen opgeleverd. Nu worden de hoedjes vooral gebruikt om een statement te maken. Kijk maar in het filmpje hieronder!

Hoe kom ik te weten waar mijn geld naartoe gaat?

Je kunt Prinsjesdag live op tv volgen. Ook alle nieuwssites, kranten en radiozenders houden je graag op de hoogte.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.