Routekaart versoepeling maatregelen

Nu er gelukkig steeds minder corona patiënten in het ziekenhuis belanden, worden de maatregelen versoepeld. De boodschap ‘blijf thuis’ verandert naar ‘blijf thuis bij klachten’. Als een huisgenoot ziek is, dan moet je ook thuisblijven. Het virus is nog steeds erg gevaarlijk.

Vanaf 11 mei

Vanaf 11 mei mag je weer naar de kapper of de schoonheidssalon, mits je vooraf reserveert en geen klachten hebt. Je kunt ook weer verder met je rijlessen, de basisscholen gaan deels open en je kunt weer naar de bibliotheek. Buiten sporten op anderhalve meter afstand mag weer.

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar mogen nu al georganiseerd en onder begeleiding buiten sporten en bewegen met elkaar, maar dan met 1,5 meter afstand ertussen. Vanaf 11 mei mag buiten sporten weer voor iedereen, maar wel met 1,5 meter afstand. Geen wedstrijden, thuis douchen.

Ook mogen jongeren én volwassenen weer bij elkaar komen op anderhalve meter afstand. Dit geldt alleen buiten en niet voor binnen. De groepsgrootte is daarbij onbeperkt. Thuis mag je nog steeds maximaal drie mensen ontvangen, waarbij iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar moet blijven. Hier wordt niet actief op gecontroleerd, maar bij feestjes kan wel worden opgetreden.

Vanaf 1 juni

Vanaf 1 juni gaan de scholen voor voortgezet onderwijs open en kun je weer een terrasje pakken, naar een restaurant, museum of bioscoop. Mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, zoals anderhalve meter afstand houden en maximaal 30 personen. Het openbaar vervoer rijdt weer volgens normale dienstregeling, maar vervoert maar 40% van de mensen die het normaal vervoert. Het dragen van een niet medisch mondkapje in het OV is verplicht. Maak alleen gebruik van het OV als het echt nodig is.

Verwachting per 15 juni

Als het virus onder controle blijft, dan kan het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) weer examens afnemen en praktijklessen geven. Er wordt een plan gemaakt om het mbo verder open te stellen en ook het hoger onderwijs weer te openen.

Vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli gaan campings en vakantieparken weer open. Restaurants, theaters en bioscopen mogen dan maximaal 100 mensen binnen hebben.

Uitgangspunten

Premier Rutte noemt hierbij de volgende uitgangspunten:

 • Het beschermen van ouderen en mensen met een zwakke gezondheid
 • Het zorg systeem en vooral de intensive care mag niet overbelast raken

In dit overzicht zie je hoe de maatregelen de komende maanden stap voor stap worden versoepeld, mits het virus onder controle blijft. Voorzichtigheid nu is namelijk beter dan spijt achteraf, aldus Rutte. En als blijkt dat het toch niet kan, dan gaat de versoepeling niet door.

Als het overzicht niet goed leesbaar is, download het dan hier.

Daarbij blijft staan:

 • Houd anderhalve meter afstand
 • Vermijd drukte (i.p.v. blijf zoveel mogelijk thuis)
 • Was regelmatig je handen

Mondkapjes

Mondkapjes zijn vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer. Dit terwijl deze volgens het RIVM maar heel beperkt werken en dan vooral om anderen niet te besmetten. Afstand houden werkt beter. Je kunt deze niet-medisch mondkapjes kopen bij de apotheek of drogist. Je hebt mondkapjes voor eenmalig gebruik en kapjes van katoen die je kunt wassen.

Op de website van de Rijksoverheid vind je een instructie hoe je zelf een mondkapje kunt maken. Je kunt ook onderstaand filmpje bekijken.

Hoe gebruik ik mijn niet-medische mondkapje?

 • Was voor het opzetten én na het afzetten van het niet-medische mondkapje je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
 • Raak tijdens het op- en afzetten alleen het elastiek aan.
 • Zorg dat je mond, neus en kin goed bedekt zijn en raak het daarna niet meer aan.
 • Draag het niet-medische mondkapje maximaal 3 uur per keer.
 • Bewaar een schoon of gebruikt mondkapje apart van elkaar in een afgesloten zakje of bakje.
 • Was het niet-medisch mondkapje na ieder gebruik op 60 °C op een volledig wasprogramma. Was alleen met wasmiddel, voeg geen wasverzachter toe.
 • Was je handen nadat je het niet-medische mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
 • Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Meer informatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.