Slim omgaan met geld

Nieuwe spullen kopen, op vakantie gaan of naar de bioscoop – als dat straks weer mag – het kost allemaal veel geld. Wil je weten hoe je de grote uitgaven kunt doen, terwijl je ook nog geld overhoudt om iets leuks te doen? Check dan even onze tips.

Tips om te besparen

 • Houd overzicht. Houd bij hoeveel geld je binnen krijgt en hoeveel je uitgeeft, dan weet je ook wat je nog te besteden hebt. Dat geeft rust. Vergelijk hier jouw inkomsten en uitgaven met die van anderen. Er zijn ook apps waarmee je kan bijhouden wat je uitgeeft.
 • Bedenk of je iets echt nodig hebt. Op het moment dat je in een winkel staat wil je misschien iets heel graag hebben, maar kun je er over twee weken nog steeds niet zonder?
 • Schrijf op welke uitgaven jij echt belangrijk vindt en vergelijk deze met de uitgaven die je daadwerkelijk doet. Check Nibud voor meer informatie.
 • Stel een spaardoel: bedenk iets wat je heel graag wil kopen. Houd bij hoeveel geld je nog moet sparen en hoeveel je al hebt, dan gaat het je zeker lukken!
 • Loop regelmatig door je abonnementen heen. Misschien betaal je elke maand geld voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt.
 • Let goed op je telefoonabonnement. Stel automatisch in dat je internet- en belbundel blokkeert wanneer je er boven zit. Zo maak je geen onnodige kosten achteraf. En check hier wat voor internetbundel je nodig hebt.
 • Kijk goed naar de prijs van de producten die je koopt, kies bijvoorbeeld voor een goedkoper (huis)merk of voor tweedehands spullen.
 • Kies voor aanbiedingen en gebruik kortingspassen, zoals de CJP-Pas.
 • Gebruik – als je op kamers woont – drie rekeningen. Eén voor de inkomsten en alle vaste lasten. Eén om te sparen en één voor de boodschappen en de andere uitgaven. Dan heb je meer overzicht.
 • Open een spaarrekening en zet daar elke maand een vast bedrag op. Als je dat geld niet op je rekening ziet, dan geef je het minder snel uit.
 • Ben je van plan om op jezelf te gaan wonen? Ga dan eerst goed na hoeveel dat kost.

Handig testje

Niet sparen, maar ruilen

Kleding

Wil je echt graag een nieuwe outfit, maar heb je geen geld meer? Ruim je kast eens op, organiseer een gezellige middag – corona proof – en ruil jullie kleding. Dit kan natuurlijk ook met andere dingen. Wil je bijvoorbeeld samen met vrienden dezelfde games spelen? Koop dan allebei een verschillende game, zodat jullie deze kunnen ruilen!

Geld verdienen?

Heb je nog steeds elke maand geld tekort? Dan kun je natuurlijk op zoek naar een leuke bijbaan. De meest populaire bijbanen zijn:

Top 5 jongens:

1. Kranten bezorgen

2. Werken in de supermarkt

3. Karweitjes doen

4. Werken bij een boer

5. Werken in de horeca

Top 5 meisjes:

1. Babysitten

2. Kranten bezorgen

3. Werken in de supermarkt

4. Werken in de horeca

5. Werken in een winkel

Door corona zijn er nu minder bijbanen, maar ze zijn er wel. Je zult er wel meer moeite voor moeten doen.

Handige bijbaan links:

De coronacrisis raakt veel jongeren in hun portemonnee

Veel jongeren werken in sectoren die het hardst geraakt zijn door de crisis. Ook hebben jongeren vaak tijdelijke contracten die niet meer verlengd worden. In het filmpje wordt uitgelegd hoe dit gebeurt en wat dit betekent voor nu en later.

Verdere tips

Meer weten?

vrouw met geldproblemen

Wist je dat 15% van de MBO studenten vindt dat hij/zij een financieel probleem heeft? En als je impulsief bent en gevoelig voor verleidingen en/of status, dan heb je meer kans op schulden. Dus mocht je financiële problemen hebben, je bent niet de enige.

Hulp nodig?

 • Als je er niet uitkomt, vraag dan hulp aan je ouders of vrienden. Je kan ook terecht bij verschillende organisaties, zoals de schuldhulpverlening van de gemeente en het jongerenwerk.
 • Onder dit thema staat waar je anoniem voor advies terecht kunt.
 • Elke gemeente heeft een loket voor schuldhulpverlening
 • In diverse gemeenten is er een gratis rechtswinkel voor kinderen en jongeren
 • Of stel je vraag op het forum

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.