Solliciteren met een beperking

Iedereen wilt natuurlijk geld verdienen, maar het is niet voor iedereen even makkelijk om aan een baan te komen. Als je een beperking hebt, dan is het vaak veel moeilijker. Bijna 50 procent van de werknemers wil namelijk geen mensen met een beperking in dienst. Ze willen bijvoorbeeld geen extra kosten maken om de werkomgeving aan te passen, of ze zijn ervan overtuigd dat iemand met een beperking geen goed werk levert.

In dit thema vind je tips hoe je met een beperking tóch aan een baan kunt komen.

Participatiewet

De gemeente is verantwoordelijk voor mensen die wél kunnen werken, maar daarbij ondersteuning nodig hebben. Dit is geregeld in de Participatiewet, Dankzij de Participatiewet hebben jongeren met een beperking een grotere kans op een baan. Informeer hierover bij jouw gemeente.

Wajong

Het doel van de Wajong is om jonggehandicapten inkomensondersteuning te bieden. De Wajong 2015 is voor jongeren tussen 18 en 30 jaar die door een ziekte of handicap nooit meer kunnen werken.

Work

Wat kun je zelf doen?

Het is natuurlijk erg vervelend dat jongeren met een beperking minder kansen hebben op een leuke baan, maar dat is geen reden om op te geven. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om je eigen kansen te vergroten:

  • Laat zien waar je goed in bent. Focus niet te veel op je beperking, maar laat vooral zien welke skills je hebt en hoe deze van pas zullen komen tijdens het werk.
  • Zoek werk dat bij je past, dat voorkomt onnodige teleurstellingen.
  • Je hoeft je beperking niet te vermelden in je sollicitatiebrief. Dan heb je meer kans dat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Natuurlijk moet je dit tijdens het sollicitatiegesprek wel vertellen.
  • Via de gemeente kun je hulp krijgen bij het vinden van werk.
  • Er zijn verschillende subsidies. Een werkgever heeft daar recht op als hij iemand met een beperking in dienst neemt. Dit kan heel voordelig zijn! Informeer daarover bij de gemeente.
  • Geef niet op. Het is voor heel veel mensen moeilijk om de juiste baan te vinden. Je bent echt niet de enige die meerdere sollicitatie gesprekken moet voeren.
  • Op de website van Invacare op de website van CV-ster en in het filmpje hieronder staan nog meer goede tips.

Hier onder een filmpje met tips voor solliciteren met een beperking

Handige links

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.