Spijbelen

Een dagje school skippen, dat hebben we allemaal waarschijnlijk al eens gedaan. Maar wat als je regelmatig niet naar de les gaat? Wat zijn daar dan de gevolgen van?

Leerplicht

Tot je 18e jaar ben je verplicht om vijf dagen per week naar school te gaan. Kinderen en jongeren met een ernstige ziekte of handicap kunnen soms vrijstelling van deze leerplicht krijgen. Je bent ook niet meer leerplichtig wanneer je 16, 17 of 18 jaar bent én een startkwalificatie hebt. Dat betekent een havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger) diploma.

Spijbelen

Wat als je te veel spijbelt?

Als je te vaak niet op school bent, dan is jouw school verplicht dit door te geven aan de leerplichtambtenaar van jouw gemeente. Dat geldt voor een spijbeltijd van 16 uur of meer in een periode van vier weken. Let op! Te laat komen valt ook onder spijbelen.

De leerplichtambtenaar gaat samen met jou, je ouders en de school uitzoeken wat er aan de hand is. Hij of zij is er om je te helpen! Zit je met een probleem waardoor je niet meer naar school wilt? Dan zal de leerplichtambtenaar je helpen om hiervoor een oplossing te zoeken.

Is er echter géén goede reden voor het spijbelen, dan kan jij zelfs een taakstraf krijgen via bureau HALT. Ook kunnen jouw ouders een geldboete krijgen. Verder kan de kinderbijslag worden ingehouden. Meer hierover lees je op de website van de rijksoverheid.

Steeds lastiger om naar de les te gaan

Spijbelen heeft niet alleen gevolgen voor je schoolprestaties maar is ook slecht voor je mentale welzijn. Als je veel lessen mist, dan kan dat extra stress geven, waardoor het nog moeilijker wordt om naar school te gaan. Op deze manier kan spijbelen zelfs leiden tot voortijdig schoolverlaten. Zo kan je met spijbelen een gat voor jezelf graven waar het steeds moeilijker wordt om uit te komen.

Dit was het geval voor Esmeralda (nu 18 jaar oud) in haar derde jaar op de middelbare school.

Esmeralda

“Ik bleef soms wel twee weken thuis. Het werd door alle stress te moeilijk om te slapen. Ik mocht blij zijn met 2 uurtjes per nacht. Ik bleef dus ook thuis omdat ik hoopte meer te kunnen slapen en ik wilde mijn moeder niet alleen laten. Het werd steeds moeilijker om naar school te gaan.” Lees hier het verhaal van Esmeralda.

Tekort aan vitamine D

Jina (nu 18 jaar oud) zat op een grafisch lyceum. Aan het einde van het 1e jaar heeft ze veel gespijbeld.

Jina

“Ik werd moe en kreeg hoofdpijn in de les en ik viel weg. Ik dacht eerst dat dit was omdat ik te lang achter een computer zat en dat het mij teveel werd, ik schaamde me hiervoor. Ik begon me ziek te melden. Maandag volledig naar school en dinsdag begon de vermoeidheid al, halverwege dinsdag melde ik me ziek of vroeg ik om thuis verder te mogen werken. Telkens als ik thuis kwam deed ik een middagdutje van 3 tot 5. Soms was ik zo moe dat ik doorsliep tot 7 en niet at…”

Op advies van bureau HALT is ze met deze klachten naar de huisarts gegaan. Uit het onderzoek van de huisarts bleek ze een tekort te hebben aan vitamine D. Daarom was ze altijd zo moe! Door het slikken van vitamine D gaat het nu gelukkig een veel en veel beter met Jina. Lees hier het verhaal van Jina.

Heb je hulp nodig?

Heb jij moeite met naar school gaan? Zoek dan hulp! Er kunnen heel veel redenen zijn waardoor jij meer moeite hebt om naar school te gaan dan andere jongeren. Praat erover met een mentor op school of met een jongerenwerker.

En natuurlijk kun je jouw verhaal ook delen op ons forum!

Meer Informatie:

Rijksoverheid.nl/schoolverzuim-en-spijbelen

Halt/schoolverzuim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.