Stage vinden

Tijdens een stage oefen je de theorie die je op school krijgt in praktijk. Je leert nieuwe dingen door mee te kijken en werken met mensen uit het vakgebied. Maar het regelen van een stage kan best lastig zijn. Hoe vind je nou een leuke, leerzame stage?

Diverse Vrouwelijke Collega's Die Rozen Voorbereiden Op Florale Decoratie

Vraag op school naar tips

Op veel scholen en opleidingen moet je stage lopen. Het kan zijn dat jouw school of opleiding stageplekken regelt, dan heb je geluk! Soms moet je zelf een stage regelen. Dan kan je mentor, je studieloopbaanbegeleider (SLB'er) of je stagecoördinator je helpen als het niet lukt.

Zoek een stage

Bekijk goed waaraan jouw stage moet voldoen. Het zou balen zijn als je stage wordt afgekeurd omdat het bedrijf geen erkend leerbedrijf is, of omdat jouw stageopdracht niet duidelijk is.

Gebruik je netwerk! Vertel aan iedereen die je kent dat je een stage zoekt, of doe een oproep op social media en vraag mensen dat te delen. Hoe meer mensen mee zoeken, hoe beter! Misschien ken je wel iemand die werkt bij een bedrijf waar je echt graag stage wilt lopen, stuur die persoon dan een DM met de vraag of ze je kunnen helpen.

Neem contact op

Heel belangrijk! Neem contact op met het bedrijf waar je stage wilt lopen. Stuur een mail, of nog beter, bel ze om te vragen of ze nog een stagiaire zoeken in de periode dat jij stage moet lopen. Vertel welke opleiding je doet, hoeveel uur of weken je stage moet lopen en hoeveel uur je per week beschikbaar bent.

Moeilijk om te bellen? Oefen dan eerst op je ouders, een oude knuffel of een vriend of vriendin.

Het is slim om meerdere bedrijven / organisaties te benaderen, dan heb je meer kans dat je een stageplek vindt.

Maak een cv

Als je bedrijven hebt gesproken en je weet dat ze plek hebben kan je aan de slag met je cv. CV staat voor curriculum vitae, in een cv vertel je een aantal dingen over jezelf. Je zet er sowieso de volgende dingen in:

  • Persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, geboortedatum en een emailadres.
  • Opleiding. Schrijf hier alle opleidingen op die je volgt, of die je al af hebt gedaan. Denk ook aan trainingen of cursussen die je gevolgd hebt. Zet de opleiding die je nu volgt bovenaan.
  • Werkervaring. Schrijf hier al je werkervaring op. Dit kunnen bijbaantjes zijn, vrijwilligerswerk of een eerdere stage. Schrijf op waar je werkte en wat je daar deed. Zet wat je nu doet bovenaan en schrijf dan steeds verder terug in de tijd.
  • Vaardigheden. Wat kan je goed, wat zijn je eigenschappen, of je hobby's? Het kan voor een bedrijf fijn zijn om te lezen dat je in de selectie voetbalt, of dat je mantelzorger bent (geweest). Schrijf vooral dingen op die te maken hebben met de stage die je zoekt.

Zoek online naar CV templates of inspiratie, er zijn superveel voorbeelden die je gewoon kan volgen. Kies er wel één die bij jou past. Opvallen? Maak dan een videosollicitatie. Dan vertel je in een video alles wat je normaal in een cv zou zetten. Of bedenk een andere creatieve manier om jouw cv te maken zoals een collage of een podcast.

Zorg er in ieder geval voor dat je netjes werkt, laat je CV aan iemand zien voordat je 'm verstuurt, zo haal je er nog foutjes uit. Je wilt een goede indruk maken!

Schrijf een motivatiebrief

Naast je cv maak je ook nog een motivatiebrief. Hierin vertel je waarom je deze stage graag wilt lopen en waarom jij een goede kandidaat bent. Maak altijd een nieuwe brief voor een nieuw bedrijf. Nog wat tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief:

  • Schrijf de naam van het bedrijf goed
  • Schrijf de naam van de persoon aan wie je de brief stuurt ook goed
  • Vertel waarom je juist bij dit bedrijf stage wilt lopen. Zeg dan niet alleen omdat het dichtbij is bijvoorbeeld, maar zoek iets op wat je leuk vindt aan het bedrijf.
  • Brieven schrijven niks voor jou? Ook hier kan je weer een video, podcast, knutselwerk maken. Zolang het maar bij jou en bij je stage past.
  • Zoek online naar tips; er zijn er superveel te vinden!

stage lopen in een kapsalon

Heb je jouw CV en brief verstuurd? Grote kans dat je een berichtje krijgt van het bedrijf. Vaak krijg je sowieso een berichtje dat ze jouw sollicitatie hebben gekregen. Later hoor je dan of je op gesprek mag of niet. Van sommige bedrijven hoor je helaas nooit iets. Wacht niet te lang en ga gewoon door met zoeken!

Op gesprek

Yes! je mag op gesprek! Dat betekent dat het bedrijf je CV en motivatiebrief leuk vonden en je graag beter willen leren kennen. Het is belangrijk om in een gesprek altijd jezelf te zijn, de mensen aan de andere kant van de tafel weten dat je nog niet veel ervaring hebt met solliciteren en houden er best rekening mee dat je zenuwachtig bent.

Zorg ervoor dat je goed voorbereid en verzorgd naar het gesprek gaat:

  • Kom op tijd
  • Geen kauwgom of oordopjes in
  • Weet met wie je een gesprek hebt
  • Kijk de andere mensen aan
  • Bereid wat vragen voor die jij wilt stellen, over het bedrijf of bijvoorbeeld de stage die je moet gaat doen. “Hoe ziet mijn dag er uit?” is bijvoorbeeld een goede vraag.
  • Bereid je ook voor op vragen die aan jou gesteld kunnen worden, over je talenten, of dingen waar je minder goed in bent en waarom je graag bij dit bedrijf stage wilt lopen.

Je kan je gesprek thuis oefenen, met vrienden en misschien zelfs wel op school.

Afwachten

De meeste bedrijven nodigen meer mensen uit op gesprek dan dat ze plaats hebben. Na je gesprek is het dus nog even wachten tot je iets hoort. Als je geluk hebt kan je aan de slag en anders moet je bij een ander bedrijf verder zoeken. Als je niet aangenomen wordt voor een stage is dat jammer, maar het is wel fijn dat je al op gesprek mocht komen. Dus gewoon volhouden en zoeken naar een andere plek.

Stage in het buitenland

Geen zin om in Nederland stage te lopen? Je kan ook naar een ander land reizen om stage te lopen. Die stages kan je soms vinden via je eigen opleiding. Daarnaast kan je een kijkje nemen op internationale stagesites zoals AIESEC.nl of Go-Europe.nl. Veel informatie over stages in het buitenland vind je op Wilweg.nl óf kijk hun video hieronder.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.