Stage vinden

Tijdens een stage oefen je de theorie die je op school krijgt in praktijk. Je leert nieuwe dingen door mee te kijken met mensen uit het vakgebied. Maar het regelen van een stage kan best lastig zijn. Hoe vind je nou een leuke, leerzame stage?

Diverse Vrouwelijke Collega's Die Rozen Voorbereiden Op Florale Decoratie

Stagetekort

Er was al langere tijd sprake van een stagetekort, maar door het coronavirus is dit flink gestegen. Er is minder ruimte en minder personeel om een goede stage te verzorgen. Als je geen stage kan lopen, kan je vaak ook niet door naar het volgende jaar van je opleiding. Maar ook een te weinig aantal uren kan ervoor zorgen dat je vertraging oploopt. Daarom worden nieuwe ideeën bedacht om het probleem te verminderen.

Wat wordt er tegen gedaan?

Misschien lukt het je niet om een stage te vinden en heb je het gevoel dat je wordt vergeten. Toch heeft het ministerie van Onderwijs een aantal ideeën bedacht, die jou kunnen helpen bij het regelen van een stage:

 • Meer stagebedrijven worden goedgekeurd om stagiairs aan te nemen.
 • Je hebt minder stage-uren nodig om je diploma te halen.
 • Je kan een vervangende opdracht krijgen.
 • Soms mag je samen met iemand anders een stageplek vullen.
 • Je mag een stage doen die niet direct goed bij je opleiding past.

Al deze maatregelen helpen wel, maar lossen niet het hele probleem op. Daarom geven we hieronder een aantal tips om je kansen op een stage te vergroten.

Tips

Om ervoor te zorgen dat jij in deze tijden alsnog een stage vindt, kan je bijvoorbeeld:

 • Een kijkje nemen op leerbanenmarkt.nl: hier kan je zoeken naar goedgekeurde stages bij jou in de buurt.
 • Je kan je ook (gratis) inschrijven bij een stagebemiddelaar die jou helpt zoeken naar een stage. Een aantal voorbeelden zijn StudentenBureau, Stagiaire.nu en Integrand.nl
 • Zoek een stage via je eigen opleiding: zij hebben vaak een breed netwerk.
 • Stuur eens een berichtje naar mensen op social media die werk doen dat jij interessant vindt. Met een persoonlijk bericht maak je meer kans dan een algemene mail.
 • Wacht niet op de reactie van een stagebedrijf. Bericht ondertussen andere stageplekken.
 • Uiteindelijk is eigen initiatief het belangrijkst: leg veel contact, stuur originele berichten en motivatiebrieven én blijf proberen!

Gratis stockfoto met analyse, analyseren, anoniem

Stage in het buitenland

Je kan ook naar een ander land reizen om stage te lopen. Er zijn nu natuurlijk een heleboel stages in het buitenland afgelast, maar niet allemaal. Je kan een stage in het buitenland soms vinden via je eigen opleiding, maar ook via de eerder genoemde stagebemiddelaars. Daarnaast kan je een kijkje nemen op internationale stagesites zoals AIESEC.nl of Go-Europe.nl. Veel informatie over stages in het buitenland vind je op wilweg.nl óf kijk hun video hieronder.

Meer info

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.