Wat is snus?

Steeds vaker hoor je over snus. Wat is snus eigenlijk? En is het wel veilig?

Wat is snus?

Net zoals bij roken en vapen krijg je door snus nicotine in je lichaam. Bij snus krijg je de nicotine binnen door een zakje tabak onder je bovenlip te plaatsen. Hierdoor wordt nicotine in je bloed opgenomen. Nicotine is de verslavende stof in tabak. Nicotine zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline afgeeft, dit geeft je een kick. Wanneer de kick is uitgewerkt, krijgt je lichaam een drang naar een volgende dosis nicotine. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen, terwijl je er niet makkelijk meer mee kunt stoppen. Nicotine is zeer verslavend.

In onderstaand filmpje zie je wat snus met je kan doen.

Is snus veilig?

Bij het innemen van snus komt er geen rook over de longen. Dit maakt snus minder gevaarlijk dan het roken van sigaretten. Maar, snus bevat maar liefst 28 kankerverwekkende stoffen. Snus verhoogt daarom de kans op neus- en mondkanker. Verder kun je door de nicotine last krijgen van een verhoogde bloeddruk en schade aan de vaatwanden. Snusgebruikers krijgen op den duur ook last van hun gebit. De stoffen in snus tasten namelijk het glazuur aan.

Is snus legaal?

Snus is verboden in de Europese Unie. In Nederland kun je nergens legaal echte snus kopen. Je kunt legaal wel een snus-variant kopen. Deze bevat geen tabak, maar wel nicotine. Deze tabaksloze snus kan volgens het RIVM leiden tot duizeligheid, hikken, maagklachten en verandering van het hartritme; niet echt gezond dus. In Zweden is snus overigens wel legaal, daar koop je het gewoon in de supermarkt.

Syptomen van een snus-verslaving

Een groot nadeel van legale snus is dat mensen de verslavende werking hiervan onderschatten. Hierdoor kun je ongemerkt een nicotineverslaving ontwikkelen. Symptomen daarvan zijn:

  • Je wilt toch snus gebruiken, terwijl je ziek bent of gezondheidsproblemen hebt.
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen wanneer je een tijdje geen snus hebt gehad. Denk aan concentratie- en slaapproblemen, honger, prikkelbaarheid en gewichtstoename.

Wie kan me helpen

Ben jij verslaafd en wil je stoppen? Dan is het slim om het hierover te hebben met iemand die je vertrouwt. Denk aan een vriend of familielid. En verder:

  • Een huisarts kan vaststellen of je een nicotine verslaving hebt en kan je doorverwijzen voor hulp.
  • Op Jellinek.nl kun je terecht voor gratis hulp en advies.
  • Op Ikstopnu.nl vind je informatie over de effecten van nicotine en tips om te stoppen. Je kunt ook bellen 0800 – 1995 (gratis) of chatten.
  • Op rokeninfo.nl vind je niet alleen informatie over roken, maar ook over snus. Je kunt ook bellen 0900-1995 (€0,10 p.m.) of chatten.

Meer informatie

Of stel jouw vragen op ons forum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.