Steeds vaker kiezen mensen ervoor om hun tanden te bleken. Misschien vind jij ook wel dat je tanden niet wit genoeg zijn en wil je daar iets tegen doen. Er zijn verschillende manieren om je tanden witter te krijgen. Maar zijn ze allemaal betrouwbaar en moet je er eigenlijk wel aan beginnen?
Onzeker
Ben jij onzeker over je gebit? Dan ben je lang niet de enige. Al jarenlang is het bleken van de tanden populair en ook facings (plaatjes op de tanden) zijn een trend. Social media speelt hier een grote rol in: veel influencers promoten hun witte gebit bij hun volgers. Zij gaan samenwerking aan met klinieken die zulke behandelingen doen. Als je al die 'perfecte' tanden voorbij ziet komen, kan je gaan denken dat dit de norm is. Maar dat is natuurlijk niet zo!
Werkt het echt?
Zoals je ook al in de video van NOS Stories kon zien, is het bleken van je tanden niet overal even betrouwbaar. Dat geldt dus voor een aantal schoonheidssalons, maar ook voor veel hulpmiddelen die je online kan kopen. Hieronder bespreken we een aantal voorbeelden:
- Houtskooltandpasta: doordat deze tandpasta een schurend effect heeft kan het oppervlakkige vlekken verwijderen. Daardoor kunnen je tanden even witter lijken, maar in feite wordt je gebit niet echt witter. Daarnaast kan het je tandglazuur beschadigen!
- Bleekstrips: deze veel gepromote manier van tanden bleken lijkt volgens reviews een goed effect te hebben. Maar volgens tandheelkundigen kunnen ze zeer schadelijk zijn door het veel te hoge percentage koolstofperoxide. Je kan er een pijnlijk of gevoelig gebit aan over houden!
- LED tandenbleekset: hierbij wordt, net als in sommige praktijken, gebruik gemaakt van licht. Maar uit onderzoek blijkt dat dit geen blijvend effect heeft op de kleur van je tanden.
Zijn er manieren om wél veilig je tanden te bleken?
Echt wittere tanden
Het vinden van een manier om je tanden te bleken kan best lastig zijn. Zeker omdat niet alles op iedereen dezelfde werking heeft. Je kan het bleken van je tanden het best doen onder toezicht van een tandarts. Zij maken gebruik van een bleeklepel: een mal van jouw gebit met daaraan vast een kunststof lepel om bleekgel aan te brengen. Die bleekgel mag in Nederland maximaal 6 procent waterstofperoxide bevatten. Er zijn twee verschillende methodes:
- Thuis bleken: hierbij krijg je de bleeklepel mee naar huis. De instructies voor gebruik kunnen verschillen per tandarts, maar meestal draag je de lepel 's nachts. Dit doe je dan voor zo'n 4 tot 6 uur en dat twee tot drie weken lang.
- Bleken bij de tandarts zelf: hier wordt gebruik gemaakt van een sterkere bleekstof waardoor je de lepel minder lang in hoeft te houden (een half uur tot twee uur). Vaak moet dit wel meerdere keren worden herhaald.
De kosten kunnen liggen tussen de 150 en 400 euro. Dit is een stuk duurder dan een pakket die je online bestelt, maar dan heb je wel een betrouwbare behandeling. Ook hier geldt dat je tanden gevoeliger kunnen worden, maar het is in ieder geval niet schadelijk.
Facings
Een andere methode voor een 'perfect gebit' is het zetten van facings: een soort nep-tand over je eigen tand heen. Facings van composiet kunnen op je eigen tanden worden geplakt maar bij facings van porselein wordt een deel van je eigen tanden afgeschaafd. Hiermee wordt je gebit onherstelbaar beschadigd. Je kunt nooit meer terug naar je eigen gebit. Ook facings worden veel gepromoot op social media, maar volgens tandartsen is dit een wel erg ingrijpende methode voor een stralende lach.
Tot slot
Je bent mooi zo als je bent. Laat je niet gek maken door wat anderen zeggen of door wat je ziet op social media.
Meer info
- Thema: De druk van social media
- BNN over tandbleekproducten
- BNN over facings
- Test: Hoe zeker ben jij van jezelf?
Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!