Mantelzorg in coronatijd

Wist jij dat in Nederland ongeveer een op de vijf jongeren mantelzorger is? Dat betekent dat één op de vijf jongeren voor een familielid zorgt. Dit kan bijvoorbeeld een vader met een alcoholprobleem zijn, een broertje met autisme of een moeder met een handicap etc. In dit thema bespreken we hoe het is om mantelzorger te zijn én hoe dat nu is in coronatijd.

Vrouw Op Zwarte Opvouwbare Rolstoel

Hoe is het om mantelzorger te zijn?

Als jij voor een familielid zorgt kan dat je een gevoel van voldoening, trots en liefde geven. Maar de zorg kan ook heel zwaar zijn. Het is lastig te combineren met school, vrienden of hobby’s. Het kan soms lastig zijn om hierbij hulp te vragen. Toch is het belangrijk om hierover te praten of hulp te zoeken. Hieronder vind je een filmpje van Viroen. Hij is nu 23, maar al zes jaar lang mantelzorger voor zijn moeder.

Corona en mantelzorg

Uit onderzoek van MantelzorgNL blijkt dat twee op de drie mantelzorgers zich zwaarder belast voelt door de coronacrisis. Je moet bijvoorbeeld extra uitkijken dat je geen corona krijgt, omdat je geen kwetsbaar familielid wil besmetten. Dit kan alles nog een beetje moeilijker maken, terwijl je het misschien al zo lastig had. In de video hieronder zie je daar een voorbeeld van.

Ben jij zelf mantelzorger?

Voorkom dat je teveel zorgen krijgt.

 • Praat over je situatie, bijvoorbeeld met jouw mentor op school, familielid of met een vriend.
 • Je kunt ook altijd met kleine of grote vragen terecht bij een jongerenwerker of bij de mantelzorglijn (je kan bellen via 030 – 760 60 55 of WhatsAppen via 030-760 60 55).
 • Cijfer jezelf niet weg. Jij doet ertoe. Vertel het als je de situatie lastig vindt, of kijk op regelhulp.nl voor extra ondersteuning.
 • Begrijpen waarom het gedrag van je broer, zus of ouder anders is maakt het niet perse makkelijker, maar wel duidelijker. Vraag je huisarts, kijk op gezondheidsplein.nl, bijzonderebroerofzus.nl, kankerspoken.nl,Kopstoring.nl of op alcoholinfo.nl/verslaving-bezorgd.
 • Zorg voor ontspanning. Neem de tijd om te sporten of voor andere ontspanning.
 • Je kunt via Jongerendiezorgen.nl en via gespreksgroepen in jouw gemeente (bel de mantelzorglijn) met andere jonge mantelzorgers in contact komen.
 • Als student kan je advies vragen bij je studieadviseur als school moeilijk gaat. Mogelijk kun je een beroep doen op het profileringsfonds van de onderwijsinstelling voor een financiële compensatie.

Tips om te helpen

Misschien heb je een vriend of vriendin die mantelzorger is? Hieronder een aantal tips om hem of haar te helpen:

 • Laat weten dat hij of zij bij jou terecht kan als er iets is.
 • Zoek informatie over de ziekte of de beperking, zodat je op de hoogte bent.
 • Doe vooral leuke dingen samen. Je vriend(in) wil niet altijd denken aan hoe het thuis is.
 • Als je merkt dat je vriend(in) er veel moeite mee heeft kan je hem/haar adviseren om hulp te zoeken.
 • Help eens met koken of boodschappen doen.

Gratis stockfoto met appartement, bank, behandeling

Meer informatie en hulp

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.