TikTok gifts

Als je op TikTok zit heb je waarschijnlijk al gehoord van TikTok gifts. Dat is een nieuwe manier van TikTok om je favoriete TikTok creator te bedanken voor de video's die ze maken. Deze creators krijgen geld voor de gifts die je geeft, maar ook het bedrijf achter TikTok zelf verdient hier goed aan.

Wat zijn TikTok gifts?

“Gifts” zijn plaatjes (zoals een kroon of een sportauto) die je geeft aan je favoriete creator. Deze plaatjes koop je met TikTok munten en deze munten koop je weer met echt geld. Ieder plaatje heeft een andere waarde. Zo heb je gifts die maar een paar cent waard zijn, maar ook gifts die wel €250,- kosten. Als jij zo'n gift aan je favoriete TikTok creator geeft dan krijgt hij of zij hier geld voor. Hoe duurder de gifts die jij geeft, des te meer geld zij krijgen. De creators krijgen ongeveer 30 tot 50 procent. Het grootste deel van je gift gaat dus naar TikTok zelf.

Battles

Battles zijn live evenementen waarbij twee TikTokkers het tegen elkaar opnemen. Ze moeten hierbij punten verzamelen met likes en gifts om zo hoger te komen in de wekelijkse ranglijst. Bij deze evenementen kom je heel erg onder druk te staan om te giften aan jouw favoriete influencer, zodat deze hoger in de ranglijst komt. Misschien heb je weleens geld gegeven en heb je er spijt van, weet dan dat je niet de enige bent!

Trucjes om jou geld te laten geven

Het is niet gek wanneer je bij een battle of live event druk voelt om te giften. De TikTok influencers gebruiken allerlei trucjes waardoor je steeds meer het gevoel hebt dat je dat moet doen.

  • Er wordt heel hyper gereageerd op een grote gift of juist heel verdrietig als de gifts tegenvallen. Dit geeft jou het gevoel dat je wel moet geven;
  • Er wordt beloofd dat de topgifter iets leuks krijgt, zoals een duet. Hierdoor ga je steeds meer bieden, om maar te winnen;
  • Er wordt steeds een naam geroepen bij een donatie en hoe tof zou het zijn als jouw naam wordt genoemd door jouw idool?!

Spijt van je gift

Misschien heb je spijt wanneer je een gift hebt gegeven. Weet dan dat je niet de enige bent. In het NOS filmpje bovenaan dit thema komen diverse jongeren aan het woord die zeggen achteraf spijt te hebben. Ze deden het vooral omdat ze het gevoel hadden onder druk te staan. Ook krijgen jongeren spijt omdat creators hun beloftes niet nakomen. Ze gaan je dus niet terug volgen voor een gift, of ze doen dit maar voor heel even.

Wel of niet giften?

Je moet natuurlijk zelf weten waar jij je geld aan uitgeeft, maar het is wel handig even na te denken voordat je gift. Denk je de volgende dag ook nog blij te zijn dat je een gift hebt gegeven? Of had je liever gespaard voor een nieuwe telefoon? Als je zeker weet dat je wil giften, bepaal dan vooraf hoeveel geld je kan missen. Zo heb je geen verrassingen achteraf.

Meer informatie

Wil je hierover met andere jongeren in gesprek? Ga dan naar ons forum!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.