Transgender, wat is dat?

Soms zeggen mensen 'hij' voelt' zich een meisje, terwijl 'hij' als jongen is geboren. Dat is geen goede uitdrukking, omdat het daarmee lijkt of je dat kunt veranderen, maar dat is niet zo. Transgender jongeren voelen dat hun geboortegeslacht niet past bij het geslacht dat zij ervaren en (willen) uiten. Ook het woordje 'hij' klopt dus niet.

Uit onderzoek blijkt dat zo'n 3% van alle jongeren zich niet thuis voelt in de tweedeling man / vrouw. De medische term voor transgender jongeren is genderdysforie.

Herken je hier iets in? Luister dan in ieder geval naar je eigen gevoel en geef jezelf de tijd om erachter te komen. Niemand kent je beter dan jezelf.

In het filmpje bovenaan zie je YouTube-ster Nikkie de Jager die vertelt dat ze transgender is. Ze kreeg veel lieve en steunende reacties, maar helaas ook veel haat.

Wat is gender eigenlijk?

Naast je biologische geslacht bestaat er ook je gender. Dit bestaat uit:

  • je genderidentiteit (hoe je je voelt van binnen) en
  • je gender expressie (hoe je jezelf uit, je kleding bijvoorbeeld)

Je gender hoeft niet overeen te komen met je sekse (je geboortegeslacht). Niet iedereen voelt en gedraagt zich zoals de verwachtingen die mensen hebben op grond van het geboortegeslacht. Een mens is meer dan een lichaam.

In dit filmpje wordt dit allemaal uitgelegd.

Genderfluid

Sommige transgender personen gaan de ene dag als jongen en de andere dag als meisje gekleed. In het Engels wordt dat 'gender fluid' genoemd. En van sommige mensen kun je niet goed zien of ze mannelijk of vrouwelijk zijn. Een voorbeeld daarvan is Marieke Lucas Rijneveld, een bekende auteur, die zegt: “Ik voel me zowel jongen als meisje, een tussenmens.”

Non-binair

Mensen die zich niet als man en niet als vrouw identificeren worden non-binair genoemd. Ze vallen buiten de hokjes: man of vrouw. Hiervan zijn er veel verschillende soorten.

In het nieuwe seizoen van SpangaS is een nieuwe persoon te zien: de non-binaire Lesley. Lesley wordt gespeeld door Thorn Roos de Vries, een 25-jarige Amsterdammer, die ook non-binair is. Lesley’s vrienden op de campus proberen hen zo veel mogelijk aan te spreken met de voornaamwoorden 'die' en 'hen'. Verder zien ze Lesley gewoon als hun vriend.

Wat is intersekse?

Bij intersekse vertoont een lichaam zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Dit kan gaan om

  • het uitwendige geslacht
  • om de geslachtsklieren of
  • om de aanwezigheid van X- en/of Y-chromosomen.

Dit alles kan in diverse combinaties met elkaar voorkomen.

Hoe spreek je hem / haar / hen aan?

Sommige personen die transgender, non-binair of intersekse zijn, willen graag worden aangesproken met een naam en met voornaamwoorden die passen bij hun nieuwe lichaam of uiterlijk. Anderen houden het bij het oude, of maakt het niet uit. Ook kan iemand voorkeur hebben voor 'hun' of 'hen' boven 'hij' of 'zij'.

Als je niet weet hoe je iemand aan moet spreken, vraag het de ander dan gewoon! Die vind dat echt niet erg.

Verliefd op een iemand die transgender is?

Ben je verliefd op iemand die transgender is? Dan is dat misschien wennen. Degene waar je verliefd op bent, ziet er van buiten anders uit dan hij of zij zich van binnen voelt. Of heeft misschien andere lichaamsdelen dan je had verwacht. Dat kan heel verwarrend voor je zijn! Maar je bent niet de enige. Op sense.info vind je goede tips om hier me om te gaan.

Acceptatie

Helaas worden veel mensen die bij de LHBTiQ+ community horen nog steeds uitgescholden of uitgelachen.

Op veel scholen is er daarom een GSA-netwerk. Deze scholieren vinden dat iedereen op school de vrijheid moet hebben te kunnen zijn wie ze zijn, zonder zich daarvoor te hoeven schamen. Hieronder zie je waarom dat belangrijk is.

Jong en out app

De Jong&Out-app is er voor LHBTIQ+ jongeren tot en met 18 jaar. Via deze app kun je nieuwe vrienden maken en met elkaar praten over coming-out, liefde en gender. Er zijn duidelijke huisregels en moderators. Dat voorkomt nepaccounts en online pesten. Veiligheid en privacy worden goed gewaarborgd. De app is er voor Android en Apple.

Hulp nodig?

Als je er ergens mee zit, dan lucht het op om erover te praten. Dat kun je doen met iemand die je kent. Maar je kunt ook praten met een hulpverlener, jongerenwerker of huisarts. Ook kun je anoniem hulp vragen via internet.

Op de website van Sense vind je veel tips over waar je hulp kunt krijgen.

Meer info

Je kunt jouw vraag ook anoniem stellen op ons forum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.