Vakantie EHBO

Je kent het wel, misselijk in de auto, verbranden op het strand of blaren van het lopen op je favo sneakers door de city. Hoe voorkom je deze ongelukjes? En wat moet je doen als je een blaar hebt?

Reisziek

Veel mensen hebben er last van, ziek worden in de auto of op de boot. Je voelt je misselijk en duizelig. Je zweet veel, hebt buikpijn en hoofdpijn en je geeft soms zelfs over. Kijk hier eens naar meer tips op reisziekte te voorkomen.

De bekendste vorm van reisziekte is wagenziekte. Het helpt om voorin te gaan zitten en recht voor je uit te kijken. Een raampje open en vaak pauzeren is prettig. Vraag de bestuurder om niet onnodig te remmen en te versnellen. Kijk hieronder voor tips tegen wagenziekte.

Zit je op een boot en voel je je misselijk worden? Ga dan in het midden zitten van de boot, hier is minder beweging waardoor je minder last hebt van reisziekte.

flipflopsBlaren

Na het strompelen door de straatjes van Rome of het lopen op slippers in Turkije begin je last van je voeten te krijgen. Je kijkt naar je voet en ziet een dikke vette blaar. Wat nu?

Trek andere schoenen aan! Een blaar komt doordat je voet op een bepaalde plek tegen je schoen of slipper aan schuurt. Door andere schoenen aan te trekken schuurt je voet niet meer op die plek tegen de schoen. Een blaar gaat vanzelf weg. Het beste is om er niks aan te doen. Je voorkomt blaren door op goede schoenen te lopen en vaak te wisselen van schoenen.

Maar heb je er veel last van bij het lopen dan kan het slim zijn om de blaar door te prikken. Laat dit doen door je ouders of iemand die er verstand van heeft. Pak een naald en steriliseer deze door hem 10 seconden in een vlam te houden zodat alle bacteriën dood zijn. Prik de blaar aan de zijkant in, nooit in het midden. Druk dan voorzichtig het pus eruit. Plak er dan een blarenpleister op (bijvoorbeeld compeed of hansaplast).

Als je blaar al vanzelf open is gegaan plak er dan een blaren- of normale pleister op. In een open blaar kunnen bacteriën in komen. Door hem af te dekken zorg je dat de blaar ‘schoon’ blijft.

Zonnesteek

Heb je de hele dag liggen bakken op het strand en de volgende dag knallende koppijn? Of heb je flink gesport in de zon en hoofdpijn? Grote kans dat je een zonnesteek hebt. Behalve last van hoofdpijn, voel je je duizelig, misselijk en heb je spierpijn. Ook kan je je slap voelen en een snelle hartslag hebben. Blijf uit de zon! Zoek verkoeling, drink veel water en neem rust. Het kan helpen om een koude douche te nemen. Als je last krijgt van koorts en je vreemd gaat gedragen, dan moet je professionele hulp inschakelen. (Huisartsenpost)

Gestoken door een beest!

wkalKwallenbeet

Je bent aan het zwemmen in de zee en opeens voel je een steek. Je ziet dat je bent gestoken door een kwal. Je huid is pijnlijk, rood en jeukt verschrikkelijk. Wat je dan het beste kan doen is de huid afspoelen met zo heet mogelijk water. Heb je geen heet water bij de hand dan kan je het afspoelen met zeewater. Het gaat vanzelf over maar als het erg opzwelt en jeukt ga dan naar een arts of naar de strandhulppost.

Insectenbeet

Een beet van een insect is vervelend. Het jeukt en de huid is rood en opgezwollen. Het liefst voorkom je dat je gestoken wordt. Hiervoor kan je DEET, anti-muggenmiddel of een klamboe gebruiken. Aan een insectenbeet kun je vaak weinig doen. Ben je gestoken in je mond of keel ga adn direct hulp zoeken. Ga naar de strandwacht, EHBO of bel de hulpdiensten. Ook bij een heftige allergische reactie, wanneer de huid heel snel opzwelt, moet je de hulpdiensten bellen.

teekTeken

Lekker door de bossen gelopen, in het gras gelegen of op een bankje gezeten? Controleer jezelf altijd op teken. Teken zijn kleine zwarte beestjes die zich op je lijf vastzetten. Ze zuigen zich langzaam vol met bloed en via hun spuug kunnen ze ziektes overdragen. Verwijder een teek daarom altijd zo snel mogelijk, trek hem er nooit zomaar af maar gebruik hiervoor een tekentang. Ontsmet de huid nooit met alcohol als er nog een teek in zit, de teek spuugt dan juist in je huid.

In het filmpje hieronder zie je hoe je een teek verwijdert.

Vaccinatie

In andere landen heb je insecten en ziektes die je in Nederland niet hebt. Voor sommige landen heb je inentingen nodig. Kijk hier eens welke vaccinatie je voor jouw vakantieland nodig hebt!

EHBO-tasje

Op vakantie zit je niet altijd in de buurt van een apotheek. Zelfs als er een in de buurt is kan het best lastig zijn om jezelf verstaanbaar te maken als je de taal niet spreekt. Thuis heb je een keukenkast vol met pleisters en aspirines, maar waarom op vakantie niet? Neem een klein EHBO-tasjes mee met de belangrijkste spullen.

Wat moet erin zitten?pleister

  • Pleisters
  • Pijnstillers (aspirine, paracetamol of ibuprofen)
  • Middel tegen insectenbeten
  • Tekentang
  • Naald
  • Blarenpleister
  • Zonnebrand
  • Verbandrolletje
  • Betadine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.