Virtual Reality Brillen

Er bestaan al heel lang virtual reality (VR) brillen. Wist je dat in 1930 de eerste VR-bril al gemaakt is? In de jaren 80 wordt de 3D bril ontwikkeld zoals we die nu in de bioscoop hebben. BrilSinds dit jaar zijn de eerste VR-brillen ook echt op de markt. Een virtual reality bril is een bril met daarin twee verschillende beelden. Deze beelden worden door je hersenen gecombineerd zodat het lijkt alsof je echt ergens middenin zit.

In het leger wordt virtual reality al langer gebruikt voor training. Door te oefenen in de virtuele situatie, leren soldaten hoe ze het beste in gevaarlijke omstandigheden kunnen reageren.

Spelletjes

VR-brillen zijn alleen te gebruiken met speciale apps en games. De simpele brillen (bouwpakketten of zelf een in elkaar knutselen, zie onder) kun je gewoon gebruiken met je eigen smartphone. Zoek maar eens naar verschillende Google Cardboard games. Zo zijn er apps waarmee je virtual reality foto’s kunt maken, een game speelt of in een achtbaan zit. De Google Cardboard apps vind je in de Playstore en Apple Store.

VR boyBioscoop

In Amsterdam is een virtual reality bioscoop. Met een bril kijk je naar films die 360 graden zijn opgenomen. Je stoel draait waardoor je om je heen kan kijken. Zo krijg je het gevoel dat je midden in de film zit.

Achtbaan

Een pretpark in Engeland ontwikkelt een echte achtbaan waarbij je een virtual reality bril op krijgt. Zo lijkt het alsof je door de ruimte vliegt of dat er gaten in de weg zitten, of geen rails onder de rollercoaster. Mocht je dit nou iets te eng vinden, dan mag je ook zonder bril in deze achtbaan.

Google Cardboard bouwpakketMaak je eigen bril!

Een virtual reality bril is ook makkelijk zelf te maken. Er zijn verschillende bouwpakketten te koop, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. Hiervoor heb je karton, lenzen en een magneetje nodig. Hier lees je hoe je dit doet.

VR-brillen kopen

Dit jaar komen er verschillende VR-brillen uit, hieronder vind je de drie bekendste:
Ocolus Rift
De Ocolus Rift is ontwikkeld voor gamers. Het toestel meet de bewegingen van je hoofd. Zo lijkt het alsof je midden in je game zit.
Samsung Gear VR
Samsung heeft een bril gemaakt voor de Note 4, Galaxy S6 en S6 Edge. Zet je smartphone erin om filmpjes te kijken of games te spelen.
Htc-vive
HTC komt met een bril waarbij je rondloopt in de virtuele wereld. Door de twee sensoren die je tegen het plafond moet plakken weet het systeem waar je loopt. Als je te dicht bij de rand van de virtuele wereld komt word je gewaarschuwd. Voor schietspellen is deze bril niet erg geschikt. In je woonkamer rennen is lastig.

Foto Bouwpakket Google Cardboard: Beau Giles

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.