Door het coronavirus is jouw leven flink veranderd. Je kunt niet naar school; je kunt niet of nauwelijks sporten en het is niet makkelijk om met vrienden af te spreken of naar opa en oma te gaan. Ook ouders en verzorgers zijn meer thuis en dat geeft misschien wel spanningen.
Tips bij lichte spanningen thuis
1. Neem een time-out.
- Tel tot tien, adem diep in en uit of loop een rondje.
2. Praten lucht op.
- Vertel elkaar hoe je je voelt, waar je je zorgen over maakt, wat er mis ging en wat je kan doen als het weer hoog oploopt. Of praat erover met je vrienden, een jongerenwerker, een mentor of een oom of tante.
- Ook kun je bellen (0800 0432) of chatten met de Kindertelefoon.
3. Zorg voor een dagritme
- Als je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt, dan kun je beter omgaan met spanningen thuis. Sta dus op tijd op en maak zeker ook tijd vrij voor ontspanning. Meer tips voor ontspanning vind je hier. Dit zijn tips om thuis fit te blijven.
4. Doe iets leuks!
- Iets leuks doen zorgt er vaak voor dat je je beter gaat voelen. Niet alles mag in deze corona tijd, maar wees creatief. Voel je je vaak alleen en verveeld? Kijk hier voor meer tips tegen eenzaamheid.
Bekijk het filmpje voor tips om tijdens de corona crisis gezond te blijven
En wat als er thuis iemand aan me zit?
Naar schatting krijgt één op de vier meisjes en één op de zes jongens voor haar of zijn zestiende te maken met seksueel misbruik. Bij ongeveer één op de zes meisjes gaat het om seksueel misbruik door familieleden. De daders zijn voornamelijk mannen, maar ook vrouwen zijn vaker dader dan gedacht.
En als je nu denkt: dit gaat over mij! Dan willen deze bekende Nederlanders je iets vertellen.
Seksueel misbruik kan over een langere periode voortduren, vooral als het in de familie gebeurt. Sommige meisjes en jongens worden jarenlang misbruikt. Onderaan dit thema staat adressen waar je terecht kunt voor hulp.
Kindermishandeling
Elk jaar worden in Nederland 119.000 kinderen en jongeren thuis mishandeld of verwaarloosd. Zij houden dit vaak geheim, omdat ze bang zijn, zich schamen, of zichzelf de schuld geven. En dat terwijl het erg belangrijk is hiervoor hulp te zoeken.
De verschillende vormen van kindermishandeling zijn:
- Lichamelijke mishandeling
- Lichamelijke verwaarlozing
- Emotionele mishandeling
- Emotionele verwaarlozing
- Seksueel misbruik.
Heb je hiermee te maken en wil je weten wat de ervaringen van andere jongeren zijn of wil je in contact komen met jongeren die het zelfde meemaken als jij? Kijk dan op Feel-the-vibe.nl. Zijn er problemen met alcohol in jouw gezin, dan kun je terecht op Drankjewel.nl voor informatie en ervaringen van anderen. Op deze pagina worden de vormen van mishandeling verder uitgelegd.
Op kindermishandeling.hetklokhuis.nl ontdek je wat kindermishandeling is en wat je er zelf – als slachtoffer of als omstander – aan kunt doen. Ook vertellen jongeren op deze website wat zij hebben meegemaakt.
Ook op de website Slachtofferwijzer.nl vind je informatie. En heb je hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Veilig Thuis. Ook als je twijfelt!
Lieve weet hoe het voelt. Zij werd van haar 8e tot haar 14e thuis verwaarloosd en mishandeld. Inmiddels is ze 22 jaar en wil ze er onherkenbaar over praten.
Heb jij ook zoiets meegemaakt of ken je iemand die zoiets meemaakt, dat kun je over dit onderwerp bellen (0800-0432) en chatten met de Kindertelefoon,
Ouders met psychische problemen
Wist je dat meer dan een half miljoen kinderen in Nederland een vader of moeder hebben met psychische problemen of een verslaving. Je bent dus niet de enige.
Als jouw ouders psychische problemen hebben, dan kun je daar zelf veel last van hebben. Kopstoring is een website voor jongeren die beschrijft hoe je verschillende psychische ziektes kunt herkennen en hoe je ermee kunt omgaan.
Zij bieden een gratis en anonieme online groepscursus en een e-mailservice voor jongeren. Dit wordt begeleid door deskundige coaches uit de Geestelijke Gezondheidszorg.
Seksueel misbruik van jongens
Niet alleen meisjes worden seksueel misbruikt. Dit geldt helaas ook voor jongeren.
Mark is door een oudere man misbruikt toen hij 15 was. Hij had nooit gedacht dat hem zoiets zou overkomen.
Hulp nodig?
- Bij kindermishandeling kun je Veilig Thuis bellen op 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar). Zie ook het filmpje in dit thema.
- Met het Centrum Seksueel Geweld kun je zo vaak bellen of chatten als je wilt. Dit is gratis en anoniem. Bel 0800-0188 of chat via nietjouwschuld.nl
- Met de Kindertelefoon (8-18 jaar) kun je gratis en anoniem chatten of bellen. Elke dag van 11.00-21.00 uur, ook in het weekend: 0800-0432.
- Als je ouder dan 18 jaar bent, kun je bellen of chatten met MIND Korrelatie: 0900 1450 (15 ct p/m) van 9:00 tot 18:00 uur van ma t/m vr.
- Op kindermishandeling.nl vind je informatie over alle vormen van mishandeling. Je kunt er verhalen lezen én horen van jongeren die zelf zoiets hebben meegemaakt.
- Voor acute hulp is het goed om het alarmnummer te kennen: 112.
- Je kunt ook eerst contact opnemen met iemand die je vertrouwt, zoals een oom of tante, een jongerenwerker, of een mentor op school.
- Je kunt naar een apotheek gaan en het codewoord 'Masker 19' zeggen. Als je alleen bent, dan nodigt de apotheker je uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Ben je samen met iemand anders, dan neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Zie ook dit bericht.
- Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vind je nog meer tips en adressen.
- Onder dit thema staat waar je bij jou in de gemeente terecht kunt voor hulp.
- En natuurlijk kun je terecht op het landelijke forum in de rubriek seks tegen je zin, mijn ouders of corona.