Alles over snus

Steeds meer jongeren gebruiken snus. Bij jou op school wordt waarschijnlijk ook wel gebruikt en misschien gebruik jij zelf ook. Wat is snus eigenlijk? En is het wel veilig?

Wat is snus?

Net zoals bij roken en vapen krijg je door snus nicotine in je lichaam. Bij snus krijg je de nicotine binnen door een zakje tabak onder je bovenlip te plaatsen. Hierdoor wordt nicotine in je bloed opgenomen. Nicotine is de verslavende stof in tabak. Nicotine zorgt ervoor dat je lichaam adrenaline afgeeft, dit geeft je een kick. Wanneer de kick is uitgewerkt, krijgt je lichaam een drang naar een volgende dosis nicotine. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen, terwijl je er niet makkelijk meer mee kunt stoppen. Nicotine is super verslavend.

In onderstaand filmpje vertellen jongeren over snus

Is snus veilig?

Omdat er geen rook over je longen komt lijkt snus misschien gezonder dan roken of vapen. Maar dat valt heel erg tegen. Het ligt er een beetje aan welke snus je gebruikt, maar je krijgt veel meer nicotine in je lijf dan goed voor je is, in sommige zakjes zit meer nicotine dan in een sigaret!
Je raakt verslaafd aan nicotine, je kan na een tijd last krijgen van je gebit of gaten in je tandvlees. En dan heb je ook nog eens meer kans op neuskanker of mondkanker!

Is snus legaal?

Snus mag niet verkocht worden in Nederland. Ook nicotinezakjes, dat zijn zakjes waar wel nicotine, maar geen tabak in zit, mogen niet verkocht worden in Nederland.

Syptomen van een snus-verslaving

Een groot nadeel van snus is dat mensen de verslavende werking hiervan onderschatten. Hierdoor kun je ongemerkt een nicotineverslaving ontwikkelen. Symptomen daarvan zijn:

  • Je wilt toch snus gebruiken, terwijl je ziek bent of gezondheidsproblemen hebt.
  • Je krijgt ontwenningsverschijnselen wanneer je een tijdje geen snus hebt gehad. Denk aan concentratie- en slaapproblemen, honger, prikkelbaarheid en gewichtstoename.

Wie kan me helpen

Ben jij verslaafd en wil je stoppen? Dan is het slim om het hierover te hebben met iemand die je vertrouwt. Denk aan een vriend of familielid. En verder:

  • Een huisarts kan vaststellen of je een nicotine verslaving hebt en kan je doorverwijzen voor hulp.
  • Op Jellinek.nl kun je terecht voor gratis hulp en advies.
  • Op Ikstopnu.nl vind je informatie over de effecten van nicotine en tips om te stoppen. Je kunt ook bellen 0800 – 1995 (gratis) of chatten.
  • Op Rokeninfo.nl vind je niet alleen informatie over roken, maar ook over snus. Je kunt ook bellen 0900-1995 (€0,10 p.m.) of chatten.

Meer informatie

Of stel jouw vragen op ons forum.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.