Nieuwe spullen kopen, op vakantie gaan of naar de bioscoop. Het kost allemaal veel geld. Wil je weten hoe je de grote uitgaven kunt doen, terwijl je ook nog geld overhoudt om iets leuks te doen? Check dan even onze tips.
Tips om te besparen
- Houd overzicht! Dan weet je ook wat je nog te besteden hebt en dat geeft rust. Vergelijk hier jouw inkomsten en uitgaven met die van anderen.
- Bedenk of je iets echt nodig hebt. Op het moment dat je in een winkel staat wil je misschien iets heel graag hebben, maar kun je er over twee weken nog steeds niet zonder?
- Schrijf op welke uitgaven jij echt belangrijk vindt en vergelijk deze met de uitgaven die je daadwerkelijk doet. Check Nibud voor meer informatie.
- Stel een spaardoel: bedenk iets wat je heel graag wil kopen. Houd bij hoeveel geld je nog moet sparen en hoeveel je al hebt, dan gaat het je zeker lukken!
- Loop regelmatig door je abonnementen heen. Misschien betaal je elke maand geld voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt.
- Kijk goed naar de prijs van de producten die je koopt, kies bijvoorbeeld voor een goedkoper (huis)merk of voor tweedehands spullen.
- Kies voor aanbiedingen en gebruik kortingspassen, zoals de CJP-Pas.
- Gebruik – als je op kamers woont – drie rekeningen. Eén voor de inkomsten en alle vaste lasten. Eén om te sparen en één voor de boodschappen en de andere uitgaven. Dan heb je meer overzicht.
- Open een spaarrekening en zet daar elke maand een vast bedrag op. Als je dat geld niet op je rekening ziet, dan geef je het minder snel uit.
- Ben je van plan om op jezelf te gaan wonen? Ga dan eerst goed na hoeveel dat kost.
Niet sparen, maar ruilen
Wil je echt graag een nieuwe outfit, maar heb je geen geld meer? Ruim je kast eens op, organiseer een gezellige middag en ruil jullie kleding. Dit kan natuurlijk ook met andere dingen. Wil je bijvoorbeeld samen met vrienden dezelfde games spelen? Koop dan allebei een verschillende game, zodat jullie deze kunnen ruilen!
Geld verdienen?
Heb je nog steeds elke maand geld tekort? Dan kun je natuurlijk op zoek naar een leuke bijbaan. De meest populaire bijbanen zijn:
Top 5 jongens: 1. Kranten bezorgen 2. Werken in de supermarkt 3. Karweitjes doen 4. Werken bij een boer 5. Werken in de horeca | Top 5 meisjes: 1. Babysitten 2. Kranten bezorgen 3. Werken in de supermarkt 4. Werken in de horeca 5. Werken in een winkel |
Handige bijbaan links:
- Hoeveel mag je werken 16-17 jaar: Rijksoverheid.nl.
- Hoeveel mag je werken 13-14 jaar: Rijksoverheid.nl.
- Ben je 18 jaar en krijg je zorgtoeslag of huurtoeslag? Dan heeft jouw inkomen invloed op de hoogte van de toeslagen.
- Heb jij problemen met je bijbaan? Dan kun je terecht bij de Kinderen en jongerenrechtswinkel.
Verdere tips
- Vergeet niet geld terug te vragen bij de belastingdienst. Het handigst is natuurlijk dit elk jaar te doen, maar het kan tot vijf jaar terug.
- Vanaf je 18e heb je recht op toeslagen zoals huurtoeslag. Dit kan je berekenen en aanvragen bij de Belastingdienst. Zorg dat je het aanvraagt, het kan om veel geld gaan.
Hoe sta jij er voor?
Het aantal jongeren onder de 24 met schulden is de afgelopen vijf jaar met 70 procent toegenomen. Ben je impulsief en gevoelig voor verleidingen? Dan heb je meer kans op schulden. Dus mocht je financiële problemen hebben, je bent niet de enige. Gebruik de linkjes in dit thema of vraag om hulp in jouw omgeving om een betere balans met je geld te vinden.
Meer weten?
- Het Nibud heeft een speciale website voor scholieren over geld en bijbanen.
- Heel veel informatie over werken vind je op de jongerenwebsite van de vakbond FNV.
- Lees het thema: Gratis geld voor MBO-ers!
- Als je er niet uitkomt, vraag dan hulp aan je ouders of vrienden. Je kan ook terecht bij de schuldhulpverlening van de gemeente en het jongerenwerk.
- Kijk op Geldfit.nl voor handige informatie over omgaan met geld of doe de gratis Geldfittest.
- Of stel je vraag op het Forum.
- Op Opzeggen.nl vind je informatie over het opzeggen van abonnementen.