Gevaarlijke challenges

TikTok is een van de grootste social media platforms ter wereld. Het maakt niet uit wat je interessant vindt, op TikTok kun je er een video over vinden. Maar buiten alle leuke en grappige video's die je op TikTok tegen komt zijn er ook een aantal trends die je beter over kan slaan. We hebben het natuurlijk over gevaarllijke challenges. Dit zijn er veel, ze zijn populair en worden elk jaar heftiger en dus gevaarlijker. Oppassen dus!

Welke gevaarlijke challenges zijn er?

Hieronder staan een aantal gevaarlijke trends die in 2022 erg populair waren. Let goed op! Wat populair is op TikTok verandert met de dag. Dus probeer zelf te op te letten en gebruik je gezond verstand met wat wel en écht niet kan.

De chocking/black-out challenge. Deze challenge is populair geworden in 2021 en komt om de zoveel tijd weer terug op de for you page. De bedoeling is dat je je luchtpijp dichtdrukt of je adem inhoudt, tot het punt dat je buiten bewustzijn raakt. Dit kan natuurlijk helemaal fout gaan. Veel jongeren zijn in het ziekenhuis beland en meerderen hebben deze challenge niet overleefd. Zo stierf de 15- jarige Clay als gevolg van deze black-out challenge.

De porcelain challenge, deze trend begon als een “fake challenge”, bedacht om mensen te laten geloven dat sommige TikTok gebruikers verpulverd porselein snuiven. Maar een aantal gebruikers begrepen de grap niet en zijn daadwerkelijk porselein poeder gaan snuiven. Dit kan leiden tot permanente schade aan de neusholte of zelfs nog veel ergere gevolgen hebben.

Salt and Ice Challenge. Wie kan er het langste een ijsklontje met zout op zijn huid houden?
Klinkt misschien interessant. Is het dus niet. Dit verbrand je huid na een tijdje. Meerdere
jongeren zijn met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis gebracht. Niet doen dus.

Door gevaarlijke challenges kan je in het ziekenhuis belanden

Boiling water challenge. Iedereen kent de ice bucket challenge. Dit is het tegenovergestelde.
Geen koud water, maar een pan met kokend water over iemand heen gooien. Dit kan zéér ernstige brandwonden veroorzaken.

De gel blaster challenge. Het was in september een tijdje een trend om met een gel blaster buiten op mensen te schieten. Hierbij zijn toen mensen gewond geraakt en hebben agenten verschillende mensen gearresteerd. En let op: Als de politie denkt dat jouw gelblaster een echt vuurwapen is, kunnen zij hun eigen wapen trekken.

Waarom zou je dit doen?

De challenges die hierboven omschreven staan zijn duidelijk gevaarlijk. Toch zijn ze online erg populair. Probeer niet mee te gaan in groepsdruk en gebruik je eigen verstand. Als je merkt dat je twijfelt om mee te doen aan een trend dan is het beter om over te slaan.

Hoe bescherm je jezelf en anderen tegen deze trends

Kom je tijdens het scrollen challenges tegen die echt gevaarlijk zijn? Rapporteer deze dan!
Stuur de video niet door naar andere mensen.

Wordt je uitgedaagd door je vrienden? Zeg nee. Als je last hebt van groepsdruk praat er dan met een volwassene over. En tot slot, gebruik gewoon je gezond verstand. Doe niet mee aan challenges waarbij je jezelf of anderen pijn doet.

Zit je jongere broertje of zusje ook op TikTok? Praat er eens over met hem of haar. Het is fijn als deze zich prettig bij je voelt en het zegt als hij of zij mee wilt doen aan een gevaarlijke challenge.

Andere gevaarlijke trends op TikTok

Naast gevaarlijke challenges komen er op TikTok ook video's langs over demonische dingen, zelfmoord video's, en kinderpornografie. Ook al zijn sommige van deze video's niet echt. Ze kunnen er behoorlijk eng en heftig uit zien! Dit kan mensen erg bang maken. Bedenk dus goed dat als jij iets wilt delen, dat jonge kinderen dit ook kunnen zien.

Meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.