Het gebeurt wel vaker dat iemand zich voor doet als iemand anders. Bij de verdwijning van Lisa werd bijvoorbeeld duidelijk dat ze contact heeft gehad met ene Daniel Jambers. Hij leek volgens zijn profielfoto een normale schooljongen, maar de foto was niet echt. Nou ja, de foto bleek van een Amerikaanse jongen te zijn en was van zijn Instagram account gehaald. De persoon achter het profiel deed zich voor als iemand anders.
Ben je toch niet helemaal zeker met wie je aan het praten bent dan heb je een aantal mogelijkheden om hem of haar te checken. Daar kan je tegenwoordig een makkelijke app of website voor gebruiken: TinEye of Google Similar Images. Probeer het maar eens uit met de onderste foto van de fiets en je zult zien dat deze vaker voorkomt op het internet.
TinEye
TinEye is een soort een zoekmachine voor afbeeldingen en foto’s om vergelijkende afbeeldingen te vinden van jouw afbeelding. Je kan TinEye als app in je browser downloaden en dan gebruiken. Je kunt dan je de foto gelijk met de rechtermuisknop gaan zoeken (zie afbeelding van de fiets).
Google Similar Images
Een andere mogelijkheid om gelijkende foto’s te vinden is Google Similar Images, alleen vind je er ook bijpassende foto’s erbij. Het wordt daarom vaker gebruikt voor een blog om de meest geschikte foto te vinden.
Grooming
Sommige mensen gebruiken het internet om in contact te komen met kinderen, in het openbaar wordt zo iemand een kinderlokker genoemd. Op het internet heet dit een groomer. In Nederland is het verboden je voor te doen als iemand anders. Vaak willen ze iemand ontmoeten in real-life. De groomer kan daarvoor opgepakt worden. Spreek in ieder geval nooit zomaar af, geef geen persoonlijke informatie en denk goed na voordat je foto’s op stuurt. De website www.helpwanted.nl geeft meer tips over wat te doen bij grooming.
Ben jij wel eens benaderd en had je twijfels? Of heb je nog tips? Laat het hieronder weten!
Foto thema: pequeno_hobbit
Foto fiets: danfador
Foto TinEye: eigen werk