Alcohol in het verkeer

In Nederland gelden strenge regels over het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. Als je bijvoorbeeld aangehouden wordt en teveel gedronken hebt, kun je een Halt-straf of een boete krijgen.

Hoeveel mag je drinken om nog te kunnen rijden?

Als beginnend bestuurder mag je niet meer dan 0,2 promille alcohol in je bloed hebben. Dit betekent dat je niet meer dan één drankje mag nemen als je nog moet rijden. Dat geldt ook voor de scooter en brommer. Op de fiets geldt voor iedereen een limiet van 0,5 promille.

Wat is een beginnend bestuurder?

Wanneer je slaagt voor je eerste rijbewijs ben je, afhankelijk van je leeftijd, minimaal vijf jaar een beginnend bestuurder en gelden voor jou strengere regels. Kijk op Rijksoverheid.nl voor meer informatie.

Dronken over straat lopen

Als je dronken over straat loopt en je asociaal of vervelend gedraagt, ben je schuldig aan openbare dronkenschap. Het maakt dan niet uit hoeveel je hebt gedronken. Je veroorzaakt overlast en daar kan de politie je een boete of een Halt-straf geven. Kijk op Vraaghetdepolitie.nl voor meer informatie over openbaar dronkenschap en op Halt.nl voor informatie over de Halt-straf.

Waarom is rijden onder invloed gevaarlijk?

Als je gedronken hebt of drugs hebt gebruikt, is de kans dat je een ongeluk krijgt groot. Je reageert trager, je ziet minder en je kunt je minder goed concentreren. Dus als je plotseling moet remmen, dan lukt dat misschien niet op tijd. En je wordt vaak ook overmoedig: je denkt dat je meer kunt en je neemt veel risico. Daardoor ga je roekeloos rijden. Op Alcoholinfo.nl vind je meer informatie over de invloed van alcohol.

Ongelukken in het verkeer door alcohol

Geschat wordt dat 20% van het aantal verkeersdoden gerelateerd is aan alcohol, al dan niet in combinatie met drugs. In 2013 overleden 570 mensen in het verkeer. Als we uitgaan van deze 20% is het geschatte aantal alcoholgerelateerde verkeersdoden in 2013 114.

Is een blaastest verplicht?

Ja, iedereen is verplicht om te blazen. Werk je niet mee, dan kan de politie je meenemen naar het bureau voor een bloedtest. Als je hier ook niet aan mee wilt werken, krijg je de hoogste straf die ze je kunnen geven voor het rijden onder invloed. Meer informatie over de alcoholtest vind je op Vraaghetdepolitie.nl.

Als iemand anders te veel gedronken heeft

Je kunt beter niet meerijden met iemand die te veel gedronken heeft. Jouw veiligheid is het allerbelangrijkste. Bel dus liever je ouders of iemand anders die je naar huis kan brengen of neem een taxi.

Probeer die persoon ook tegen te houden als hij of zij toch zelf naar huis wilt rijden. Lukt dat niet, bel dan zijn of haar ouders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.