Black Lives Matter

In de Verenigde Staten en in Europa wordt onder de noemer Black Lives Matter geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Ook in Nederlandse steden verzamelden zich afgelopen jaar duizenden mensen voor demonstraties.

Waar staat Black Lives Matter voor?

Black Lives Matter is een beweging en een term die is ontstaan in de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten als een reactie op het politiegeweld tegen Afro-Amerikanen. Aanleiding voor de beweging en deze leus is de vrijspraak van een agent in 2013. Deze agent was betrokken bij de dood van de onschuldige en ongewapende zeventienjarige Trayvon Martin.

Sindsdien zetten de activisten van Black Lives Matter (BLM) zich in tegen alle vormen van racisme tegen zwarte mensen, waaronder politiegeweld, etnisch profileren en ongelijke behandeling.

Vooroordelen

Ieder mens heeft vooroordelen. Als je iemand op straat ziet lopen, dan heb je al snel een bepaald beeld bij die persoon. Als je een man ziet lopen met een lichaam vol tattoos, dan denk je misschien dat hij bijvoorbeeld agressief is. Maar het kan zomaar zo zijn dat je er flink naast zit. Iemands uiterlijk zegt namelijk helemaal niets over hoe een persoon is, maar toch denk jij al te weten hoe iemand is. Hier begint discrimineren vaak onbewust.

Wat is discriminatie?

De definitie van discriminatie is het ongelijk behandelen en achterstellen van mensen op basis van kenmerken die niet uitmaken in een situatie. Denk bijvoorbeeld aan afkomst, geslacht, huidskleur, seksuele voorkeur, leeftijd, geloof, handicap of chronische ziekte.

Zo worden er bijvoorbeeld mensen afgewezen voor een baan op basis van hun naam. Die ziet er buitenlands uit, terwijl iemand met een Nederlandse naam en precies dezelfde cv wel op gesprek mag komen.

Wat kun je doen als je gediscrimineerd wordt?

Misschien voel je je verdrietig, machteloos of woedend. Dat is heel begrijpelijk, maar helaas helpen deze gevoelens je niet verder. Wees daarom de slimste. Blijf rustig, blijf nadenken en laat je niet gek maken. Daarna kun je het negeren en bijvoorbeeld weglopen. Maar je kunt de ander ook op een rustige manier vertellen wat jij vindt.

  • Vertel wat jij voelt.
  • Vertel wat je het meest vervelend vindt en waarom.
  • Vertel wat je graag van de ander wilt.
Als niet goed weet wat je ermee moet doen, dan kan je advies vragen aan een antidiscriminatiebureau. Ook kun je een procedure starten bij het College voor de Rechten van de Mens. Zij bewaken en beschermen de rechten van de mens en zorgen ervoor dat die worden nageleefd in praktijk, beleid en wetgeving. Als er sprake is van een strafbaar feit, dan kun je natuurlijk gewoon aangifte doen bij de politie.

Praat over discriminatie

Praat met je vrienden, ouders, familieleden of een leraar over je ervaringen. Zij hebben vast goeie tips over hoe je ermee om kunt gaan. Ook kun je bellen of chatten met De Kindertelefoon: 0800-0432.

Etnisch profileren

Bijna iedereen heeft vooroordelen. Ook de politie. Als zij ernaar handelen, dan is dat een vorm van discriminatie. Deze vorm heet etnisch profileren.Bij etnisch profileren stopt, controleert, fouilleert of houdt de politie iemand aan op basis van huidskleur, herkomst of religie zonder goede of geldige reden. Dit overkomt mensen dagelijks. Bekijk hieronder het filmpje over mensen die dat is overkomen.

Wat als het jou overkomt?

Ook jou kan dit overkomen. In het volgende filmpje een aantal tips van Amnesty International die je kunt gebruiken in zo’n situatie.

Hoe zit het in Nederland met racisme?

In het gesprek praten Yerba (19), Joel (16), Lara (19) en Lucas (18) met elkaar over hoe zij racisme in Nederland ervaren. Maar het gaat bijvoorbeeld ook over humor en waar de grens ligt. “Wanneer kun je spreken van een grap, voor je wordt uitgemaakt voor racist”, vraagt Lucas zich bijvoorbeeld af.

Meer informatie

  • Amnesty is een internationale organisatie voor mensenrechten. Amnesty informeert burgers over rechten en plichten tijdens politiecontroles.
  • Discriminatie melden heeft altijd zin. Dat kun je doen via Discriminatie.nl. Je kunt ook bellen met hun meld- en advieslijn: 0900-2354354 (10 ct. p/m).
  • Heb je te maken met pesten op school? Bij Pestweb vind je informatie over pesten en tips en advies om pesten op school tegen te gaan.
  • Discussiëren over dit onderwerp kan op ons forum onder het kopje discriminatie of onder gevoelens.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.