Je ouders scheiden, wat nu?!

Soms loopt een relatie niet meer zo goed als vroeger. Twee mensen die eerst verliefd waren, maken nu alleen maar ruzie of zijn het gevoel voor elkaar verloren. Vaak is een scheiding het gevolg. Dit kan erg lastig zijn, ook voor jou als het jouw ouders zijn.

Hoe vaak komt een echtscheiding voor?

Een echtscheiding komt vaker voor dan je misschien zou denken. De laatste jaren liep bijna 40% van alle huwelijken uit tot een echtscheiding. De kans is dus groot dat jij in jouw omgeving een aantal jongeren kent met gescheiden ouders. Je bent dus niet de enige die dit doormaakt!

Family, Divorce, Separation, Before

Praat erover

Als je ouders gaan scheiden ga je door een moeilijke tijd. Je hebt vaak veel verdriet en misschien ook wel woede. Daarom is het fijn als je er niet alleen voor staat. Praten met vrienden of familie kan helpen. Wat ook helpt is om te praten met andere jongeren waarvan de ouders gescheiden zijn. Dit kan via Villa Pinedo. Zij hebben ook een app om je te koppelen aan een Buddy. Deze is 18 jaar of ouder en heeft zelf gescheiden ouders. Daarnaast kan je natuurlijk ook (gratis en anoniem) bellen met de kindertelefoon: 0800-0432.

Jezelf niet de schuld geven

Een ding is zeker, als jouw ouders gaan scheiden, is dit nooit jouw schuld. De reden voor de scheiding is tussen je ouders zelf, jij kan hier helaas niet veel aan doen. Je mag ook best boos zijn dat zij er een rommeltje van hebben gemaakt. Naast dat de scheiding niet jouw schuld is, is het ook niet jouw taak om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt.

Accepteer de scheiding

Het is moeilijk om te accepteren dat je ouders niet meer bij elkaar komen. Maar geen enkel gezin is perfect, en als jouw ouders scheiden, heeft het geen zin om te proberen ze weer bij elkaar te krijgen. Neem daarom de tijd om eraan te wennen en laat ook aan je ouders en omgeving merken dat je hiervoor tijd nodig hebt.

Meer informatie:

Mijn ouders gaan scheiden

Scheiding en gevoelens

Ruzie tussen je ouders

Na de scheiding

Mijn rechten

Waar ga ik wonen?

Een nieuw gezin

De nieuwe vriend(in)

Nieuwe gezinsleden

Hulp nodig?

Kindertelefoon (8-18 jaar)

Villa Pinedo; Hier kun je chatten met een jong iemand die zelf een scheiding heeft meegemaakt

Allesoke.nl (18-25 jaar)

Of ga naar het forum en vertel daar jouw verhaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.