Dit jaar, precies 75 jaar na de bevrijding, herdenken we op 4 en 5 mei de oorlog thuis, maar hopelijk toch een beetje samen.
Anders dan Anders
Door het coronavirus zijn vrijwel alle activiteiten rond Dodenherdenking en Bevrijdingsdag afgelast. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima leggen wel een krans op de Dam, maar zonder publiek. Op 5 mei zijn er verschillende uitzendingen op televisie en online te volgen, zoals het 5 mei-concert. De NOS zendt de bevrijdingsspecial om 20.35 uur uit op NPO 1 en het Anne Frank huis geeft een videodagboek uit van Anne Frank.
Begin van de oorlog, minder vrijheden
Op 10 mei 1940 viel Nazi-Duitsland Nederland binnen. In Nederland vonden de grootste gevechten plaats bij de grens, de Grebbeberg, Rotterdam, Den Haag en Dordrecht. Op 15 mei, na het bombardement op Rotterdam, gaf Nederland zich over.
In Nederland kwamen veel burgers om het leven. Burgers die in het verzet zaten, maar vooral mensen die niet geaccepteerd werden door de bezetters. Dit waren voornamelijk Joden, Roma, gehandicapten en mensen die anders dachten. De bezetters bepaalden alles, Nederlanders mochten steeds minder en verloren een groot deel van hun vrijheid. De joodse inwoners verloren uiteindelijk al hun vrijheden en werden massaal gedeporteerd naar concentratiekampen zoals Auschwitz.
Slachtoffers herdenken
Op maandag 4 mei is de dodenherdenking. Veel mensen hangen uit respect hun vlag halfstok. Om de slachtoffers te herdenken die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.
Einde van de oorlog, vrijheid weer terug
In september 1944 werd de hoop op bevrijding steeds groter, in Limburg kwamen de eerste Amerikaanse militairen aan. Samen met de Amerikanen en de Polen wilden de Britten snel een groot deel van Nederland bevrijden. Het westen en het Noorden konden nog niet gelijk bevrijd worden. Zij kregen te maken met een tekort aan voedsel, de hongerwinter. Op 5 mei 1945 is de bevrijding van heel Nederland een feit. Nederland vierde na vijf lange jaren bezetting uitgelaten feest. Overal werden de vlaggen en oranje lakens uitgehangen.
Vrijheid vieren
Op 5 mei vieren wij dat Nederland bevrijd is van de Tweede Wereldoorlog. Het is dan Bevrijdingsdag. Op deze dag vieren wij onze vrijheid, maar staan we ook stil bij de vrijheid en onvrijheid in de rest van de wereld.
Ambassadeur van de vrijheid
Roxeanne Hazes is één van de Ambassadeurs van de Vrijheid 2020. De populaire zangeres leest voor uit het boek met de oorlogsherinneringen van Salo Muller. In de oorlog zijn zijn ouders opgepakt en gedeporteerd naar Auschwitz. Zelf overleefde hij de oorlog. Hij heeft op acht plaatsen ondergedoken gezeten. Roxeanne gaat – vanwege de coronamaatregelen – online in gesprek met Salo. Ze spreken over vrijheid en wat oorlog als kind met je doet. Het interessante interview kun je hieronder bekijken.