Kinder- en jongerenrechten

Elk jaar wordt op 20 november de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind' gevierd. UNICEF en de Verenigde Naties hebben namelijk op 20 november 1989 een verdrag aangenomen waarin de basisrechten van alle kinderen en jongeren in de wereld zijn vastgelegd. Dit verdrag is door 191 van de 193 landen op de wereld ondertekend. De landen verplichten zich hiermee tot het beschermen van de rechten van kinderen en jongeren in hun land, tot 18 jaar. Ze moeten hen ook de kans geven om mee te denken en te praten over dingen die voor henzelf van belang zijn.

Het filmpje hierboven is een voorbeeld van een onderzoek van Unicef naar geluk onder Nederlandse jongeren. Aan dit onderzoek hebben jongeren zelf meegewerkt. Corona is in dit onderzoek nog niet meegenomen.

Foto: Unicef jongerenpanel

Wat zijn kinder- en jongerenrechten?

Kinder en jongerenrechten zijn minimumregels waar volwassenen aan moeten voldoen. Zo heb je recht op een veilig huis, goed eten en kleren. Ook heb je recht op vrijheid van geloof en vrijheid van meningsuiting. Verder gaan deze rechten over bescherming tegen mishandeling, misbruik en uitbuiting.

Alle kinderen en jongeren hebben hier recht op. Dus ook jongeren die door hun migratie met het migratierecht te maken hebben. Ze mogen niet op grond van hun afkomst of het feit dat ze geen verblijfsvergunning hebben gediscrimineerd worden.

Deze rechten worden uitgelegd in dit filmpje van kinderrechten.nl.

Leeftijdsladder

Als je minderjarig bent, mag je nog geen abonnement afsluiten, een contract tekenen of een bankrekening openen. Dat mag je pas als je 18 bent. Tot die tijd heb je daar je ouders of verzorgers voor nodig. Maar niet voor alles! Er zijn heel veel dingen die je voor je 18e je zelfstandig mag doen. Wil je weten wat op welke leeftijd mag, check dan snel onze leeftijdsladder.

Je mening delen met anderen

Er zijn verschillende manieren om jouw mening te delen met anderen:

  • De leerlingenraad. Een school is niet verplicht om een leerlingenraad te hebben, maar toch kan een leerlingenraad invloed uitoefenen op het beleid en de sfeer van een school. Op de website van het LAKS staat een handige handleiding voor het oprichten van een leerlingenraad.
  • De medezeggenschapsraad. Elke school is verplicht een medezeggenschapsraad (MR) te hebben. Samen met de schoolleiding en het schoolbestuur is de MR de baas van de school. Een MR bestaat uit personeel, ouders en leerlingen.
  • De jongerenraad. In veel gemeenten is er een jongerenraad of zijn er andere manieren waarop kinderen en jongeren mee mogen denken over wat de gemeente allemaal voor hen doet.
  • De Nationale Jeugdraad (NJR). De NJR organiseert veel projecten voor en door jongeren
  • TeamAlert. Vanaf je twaalfde kan je hier maandelijks je mening geven over allerlei soorten onderwerpen. Is dit echt iets voor jou? Kijk dan even op de site van TeamAlert.
  • Unicef. Unicef heeft een jongerenpanel. Vanaf je dertiende kan je meedenken en beslissen over hun werk. Je kan hen ook volgen op Instagram.
  • Jeugdwelzijnsberaad. Heb je te maken met Jeugdzorg? En wil je hierover inspraak? Check dan de website van het Jeugdwelzijnsberaad

'Vakkenvuller, let op je rechten!’: voorkom dat je wordt onderbetaald

En tot slot; veel jongeren hebben een bijbaan. Maar wat zijn jouw rechten? En krijg je voldoende betaald? Als dit niet het geval is kan je daar wat aan doen. Check dit filmpje even of kijk op ons item: problemen op je bijbaan.

Meer info

  • Voor meer informatie kan je naar kinderrechten.nl of naar de kinderombudsman (ook voor jongeren).
  • Wil je weten wat jouw rechten zijn als jouw ouders gaan scheiden? Lees ons thema!
  • Je kunt ook terecht bij een jongerenwerker bij jou in de buurt.
  • Organisaties die opkomen voor mensenrechten zijn bijvoorbeeld Amnesty en Avaaz (65 miljoen leden)
  • Een handige site met jouw rechten en plichten is kwikstart.nl. Zij hebben ook een app.

Of wil je iets over dit onderwerp delen? Ga naar ons forum!

2 reacties op “Kinder- en jongerenrechten

  1. annemarijn schreef op

    Twee maal gecontacteerd door dit nummer maar geen antwoord aan de andere kant van de lijn

    1. Buurtwerker Mensenwerk Hogeland schreef op

      Hallo Annemarijn,
      Dat is vervelend.
      Wij kunnen daar niets aan doen denk ik.
      Hopelijk komt het niet weer voor.
      Hartelijke groet,

      Mensenwerk Hogeland

      Peter Russchen
      (managementondersteuner)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.