Iedereen leeft zo ongeveer op internet. Iedereen is te vinden, jij checkt toch ook eerst daar of vraagt iets via WhatsApp? En wat post jij allemaal? En hoe goed zijn jouw gegevens en accounts beveiligd? Onze gegevens zijn overal te vinden. Handig, maar dat kan ook gevaarlijk zijn!
Niet alleen jouw vrienden kunnen bij jouw gegevens. Iedereen kan achter jouw adres, geboortedatum of bankrekeningnummer komen als hij dat wil. Met die gegevens kan iemand identiteitsfraude plegen. Iemand kan dan bijvoorbeeld een lening of abonnement op jouw naam afsluiten. Door goed op te letten kan je het heel wat moeilijker maken voor een fraudeur.
Overtuigd? Maak het moeilijker voor anderen om aan jouw gegevens te komen:
- Bescherm je computer/smartphone. Het is verstandig om een goede virusscanner op je computer en smartphone te zetten. Dat zorgt er niet alleen voor dat je computer niet crasht, maar het houdt jouw bestanden ook privé als jij dat wilt.
- Een goede bescherming op social media. Niemand herinnert je eraan dat jij de beveiligingsinstellingen van je social media accounts kan aanpassen, daar moet je zelf aan denken. Doe dat ook! Zet bijvoorbeeld al je posts standaard op 'vrienden' in plaats van 'openbaar'.
- Google jezelf eens in de zoveel tijd zonder zelf ingelogd te zijn. Zo kom je er namelijk achter wat mensen allemaal over jou kunnen vinden. Zo weet jij precies welke gegevens er voor iedereen voor het oprapen liggen. En vind je sommige informatie toch privé? Dan kan je er meteen wat aan doen.
- Verander je wachtwoord en gebruik er verschillende. Gebruik NOOIT hetzelfde wachtwoord voor je e-mail, Insta, bank-app en DigID. Als iemand dan één account heeft gehackt, kan diegene overal inloggen en dat wil je niet, toch? Verander dus minstens elk jaar al je wachtwoorden. Zorg wel dat jij ze kunt onthouden, want anders kan jij ook niet meer inloggen en dat is niet de bedoeling! Hier kun je tips lezen voor een goed wachtwoord.
- Geef nooit je gegevens door via e-mail/telefoon, zeker niet aan een onbekende. Ook met een bekende moet je uitkijken met bepaalde gegevens. En soms doet iemand zich zelfs voor als bekende, dan is zijn WhatsApp bijvoorbeeld gehackt. Dus denk goed na als je een vreemde vraag krijgt en houd je pincode altijd voor jezelf. Laat je bankpas ook nooit onbeheerd ergens achter en neem onmiddellijk contact op met de bank als je pinpas weg is.
- Kijk ook uit met brieven. Op internet zwerft al veel rond over jou, maar ook in brieven staat soms belangrijke informatie. Gooi bankafschriften dus niet weg, als de naam en het rekeningnummer nog leesbaar zijn. Ook post van de overheid of je (zorg)verzekering kan je niet zomaar weggooien. Scheur die dus eerst goed door.
Al die maatregelen zouden je bijna bang maken, maar om jouw gegevens goed beschermd te houden zijn ze wel nodig. Zo weet jij zeker, dat die ene vervelende jongen niet opeens voor je deur staat, dat iemand op jouw naam een Netflix-abonnement afsluit of je bankrekening plundert. Overdreven? Zouden wij ook wel willen, maar helaas gebeurt het vaker dan je denkt.