Drugs: welke soorten zijn er en wat doen ze eigenlijk met je?

Drugs bestaan al eeuwen. Heel lang geleden waren er al stammen die bepaalde planten aten die een geestverruimende werking hadden. Tegenwoordig worden nog steeds dit soort middelen gebruikt, drugsgebruik is vooral razend populair onder de feestgangers. Toch is het niet zonder risico’s! Drugs kunnen heel gevaarlijk zijn en zorgen jaarlijks ook voor veel slachtoffers en ziekenhuisbezoeken. Naast het gevaar zijn drugs ook nog eens heel verslavend. Als je er eenmaal aan begint is er soms geen weg meer terug.

In dit thema kijken we welke drugs allemaal verkrijgbaar zijn en wat de kenmerken van die soorten drugs zijn. En natuurlijk het allerbelangrijkste: wat zijn de effecten en gevolgen die deze drugs hebben?

Welke soorten drugs zijn er en wat doen ze met je?

Harddrugs en softdrugs

Drugs in je drankje

De verslaving

Welke soorten drugs zijn er en wat doen ze met je?

Er bestaan allerlei verschillende soorten drugs. Hoewel ze allemaal verschillend zijn hebben ze ook een paar dingen gemeen. Alle drugs bevatten namelijk stoffen die je hersenen prikkelen. Die prikkels zorgen weer voor lichamelijke en geestelijke effecten. Deze effecten kunnen we op drie manieren onderscheiden:

  • Stimulerende effecten: De middelen die deze effecten oproepen zorgen voor een goed gevoel, je hebt meer energie en je kunt sneller reageren. Voorbeelden zijn: tabak (hierin zit nicotine) en koffie (hierin zit cafeïne), cocaïne en amfetamine (speed).
  • Verdovende effecten: Deze zorgen ervoor dat je in een slaperige roes komt, je bent minder scherp. Een voorbeeld hiervan is heroïne.
  • Bewustzijn veranderende effecten: Hierbij zie je bijvoorbeeld dingen die er niet zijn. Deze beïnvloeden je stemming en waarneming en de wereld om je heen ziet er ineens heel anders uit. Voorbeelden hiervan zijn: LSD, paddo’s en andere tripmiddelen.
  • Middelen met gemengde effecten: Dit zijn bijvoorbeeld XTC, hasj en weed.

Harddrugs en softdrugs

Drugs worden ook wel onderverdeeld in hard- en softdrugs. Softdrugs zijn in theorie minder schadelijk dan harddrugs. In de praktijk blijkt echter dat softdrugs net zo schadelijk kunnen zijn als harddrugs, vooral wanneer je regelmatig gebruikt. Softdrugs zijn vooral geestelijk verslavend omdat je denkt dat je je beter voelt als je deze gebruikt. Harddrugs zijn ook lichamelijk verslavend. Hieronder zie je verschillende soorten drugs:

4-FA/4-FMP

Alcohol

Benzo’s

Cafeïne

Cocaïne

Energiedrankjes

GHB

Hasj en Wiet

Heroïne

Lachgas

LSD

Ketamine

Paddo's

Speed

Tabak

Qat/Khat

XTC

De bovenstaande lijst met drugs is niet helemaal compleet, omdat drugs altijd in ontwikkeling zijn. Er blijven nieuwe soorten bijkomen, vooral synthetische. Deze nieuwe soorten zijn dan nog niet meteen illegaal, omdat het een tijdje duurt voordat de overheid daarover beslist. Dat sommige soorten drugs (nog) niet illegaal zijn betekent niet dat deze minder schadelijk zijn dan illegale drugs.

Drugs in je drankje

Er wordt vaak misbruik gemaakt van drugs. Het komt voor dat er tijdens het uitgaan drugs in iemands drankje gedaan wordt zonder dat diegene daar iets van merkt. Meestal is dat de drug GHB, die ook wel de 'verkrachtingsdrug' wordt genoemd. Van een kleine dosis GHB kun je een ontspannen en vredig gevoel krijgen. Bij een hoge dosering kun je misselijk en duizelig worden.

Om te voorkomen dat er drugs in je drankje worden gedaan, let je op de volgende dingen:

  • Laat je drankje nooit ergens staan als je uitgaat, maar houd het bij je.
  • Weiger een drankje dat door het barpersoneel uit een al geopende fles wordt geschonken als je het niet vertrouwt.
  • Neem een drankje dat je van een vreemde krijgt en waarvan je niet weet wat er mee is gedaan niet aan als je het niet vertrouwt.
  • Drink niet verder als je het drankje vreemd vindt smaken (in geval van drugs smaakt je drankje dan meestal een beetje zout).

De verslaving

Misschien is het meest verwoestende van al die drugs nog wel de verslaving. Wanneer iemand begint aan drugs is het meestal om te experimenteren. Dat eerste trekje van een joint of eerste halve pilletje op een festival, dat kan toch geen kwaad? Toch kan dat ‘experimentje’ al snel veranderen in het vaker gebruiken van drugs. Je kijkt alleen maar uit naar het volgende feest, begint de week niet meer nuchter. Je wil dat ‘lekkere’ gevoel houden en blijft maar zoeken naar meer. Je lichaam schreeuwt dan om drugs, je kan simpelweg niet meer zonder. Afkicken en van de drugs afblijven is bijna onmogelijk en het is elke dag weer raak. Het leven draait niet meer om jou maar om de drug. Als het even niet lekker loopt in je leven is de kans groter dat je verslaafd raakt aan drugs. Er zijn ook mensen die af en toe een jointje roken of alleen één keer per jaar op een festival een pilletje nemen. Dan ben je niet meteen verslaafd, maar wees je wel goed bewust van de risico’s. Want bij het gebruik van drugs ligt gevaar steeds op de loer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.