Problemen op je bijbaan

Je hebt een sollicitatie gehad en je bent aangenomen! Vol enthousiasme ga je op weg naar je werk, maar dat plezier verdwijnt snel. Want je collega schuift alle stomme klusjes op jou af en je baas plant je altijd in op de dagen dat je eigenlijk niet kan. Heb jij problemen op je werk en wat kun je daar nu eigenlijk aan doen?

Er zijn natuurlijk nog veel meer problemen die je kunt hebben op het werk. Kijk eens naar dit lijstje, misschien herken jij jouw probleem er wel in.

  • frown upside downMeer of minder moeten werken dan in je contract staat.
  • Werk moeten doen waar jij niet voor aangenomen bent.
  • Gepest worden door collega’s.
  • Iemand dwingt je om iets te doen (bijv. liegen, stelen) of juist niet te doen (bijv. iets verzwijgen).
  • Langdurige ziekte en/of problemen met jezelf.
  • Gevaarlijke dingen moeten doen op het werk zonder de juiste bescherming. Als je werkt met giftige stoffen of zware spullen moet verplaatsen moet jouw baas zorgen voor de juiste bescherming. Zo blijf jij gezond!
  • Een collega die je ongewenst aanraakt of seksueel getinte opmerkingen maakt.
  • Je wordt ontslagen zonder reden, terwijl de proeftijd al voorbij is.

Het is heel lastig om hier iets van te zeggen. Want je wilt geen klikspaan zijn of zeuren, maar wel graag een oplossing. Vaak weet je ook niet precies wat je kan doen, want contracten zijn vaak heel algemeen geschreven en moeilijk te begrijpen. Om toch een goede oplossing te vinden kun je verschillende dingen doen:

  • Kijk goed naar de situatie en jouw aandeel er in. Misschien ken je dit spreekwoord wel: waar twee kijven, hebben er twee schuld. Kijk dus eerst goed naar het probleem en jouw gedrag, voordat je iemand anders de (volledige) schuld geeft. Het kan helpen om dingen op te schrijven zodat je kunt vertellen wat er wanneer is gebeurd.
  • Samen met je vader, moeder, broer of tante om tafel zitten. Mensen met meer werkervaring begrijpen beter wat er in je contract staat en bij wie je moet zijn met jouw probleem. Komen jullie er niet uit, dan kun je ook naar het juridisch loket gaan. Daar staat veel informatie over de problemen die je kunt hebben op je werk. Ook geven ze gratis advies, zowel via de telefoon als op afspraak.
  • Praten met de collega met wie je problemen hebt. Als een collega altijd vraagt of jij voor hem/haar wilt liegen over zijn werktijden of wat hij aan het doen is, praat er dan eens over. Dat is heel lastig en vraagt misschien aardig wat moed, maar het is vaak wel de beste oplossing. In sommige situaties kan je beter niet alleen met die persoon gaan praten. Als je denkt dat je er op dat moment of later last mee krijgt, kun je beter iemand om hulp vragen.
  • Contact opnemen met de vertrouwenspersoon op je werk. Heel veel werkgevers hebben een vertrouwenspersoon. Daar kun jij je verhaal doen en kunnen jullie samen zoeken naar een goede oplossing. Hij/zij heeft een geheimhoudingsplicht en zal dus niets doen zonder jouw toestemming. Soms kun je ook anoniem contact opnemen. Alle bedrijven hebben een klachtencommissie, daar kan je ook je verhaal kwijt.
  • Je probleem vertellen tegen je teamleider/baas. Als niemand weet van het probleem, kan er ook niets aan gedaan worden. Als het een probleem is binnen het team, kun je beter met de teamleider gaan praten. Ligt het probleem buiten het team of is jouw teamleider betrokken bij het probleem? Praat dan met de baas. Zoek van te voren wel goed uit bij wie jij terecht kunt met je probleem en vraag het anders aan iemand op je werk of aan je ouders. Is je baas het probleem? Probeer er met hem over te praten of kijk of jullie samen de situatie kunnen veranderen.

Heb je alles gedaan wat je kon doen en kom je er niet uit? Kijk dan eens goed of het de stress wel waard is. Misschien kun je dan beter afscheid nemen, elkaar de hand schudden en op zoek gaan naar nieuw werk. Hoe jammer dat ook is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.