IQ en EQ, ehm watte??

Zit er bij jou in de klas ook iemand die altijd het laatste woord wil hebben? Een dromer? Iemand die met een 9 nog steeds niet tevreden is? Iemand die de moeilijkste raadsels weet op te lossen of iemand die altijd anderen wil helpen? Vast wel! Iedereen is uniek. Dit heeft voor een groot deel te maken met persoonlijkheid. Dit zijn de eigenschappen die je hebt vanaf je geboorte. Ook je IQ en je EQ zijn onderdeel van je persoonlijkheid.

Wat is je IQ?
IQ is de afkorting voor ‘intelligentiequotiënt’. Dit is een schaal waarop je kan meten hoe sommige delen van je hersenen werken in vergelijking met anderen. Gemiddeld hebben mensen een IQ-score die ligt tussen de 90 en de 110.

Mensen die erg gemakkelijk leren en veel algemene kennis hebben scoren waarschijnlijk hoog op deze schaal. Grote kans dus dat die jongen uit je klas die niet tevreden is met zijn 9 hoog scoort bij een IQ-test. Wanneer je het fijner en vooral leuker vindt om met je handen te werken en dingen te doen in plaats van dingen te leren dan is je IQ-score waarschijnlijk wat lager. Niet getreurd, een IQ zegt op zichzelf niet zoveel.

…En je EQ dan?
EQ staat voor emotionele intelligentie. Dit is slimheid op een ander gebied. Hierbij gaat het om hoe goed je kan omgaan met jouw eigen emoties en die van anderen. Merk jij het bijvoorbeeld altijd meteen als iemand in de put zit of ga jij spontaan mee lachen met iemand die vrolijk is, dan heb jij waarschijnlijk een hoge EQ-score. Je makkelijk kunnen aanpassen aan veranderingen, contacten leggen met anderen, nieuwsgierig zijn en je niet snel uit het veld laten slaan zijn ook eigenschappen waaraan je kan merken of iemand hier hoog of minder hoog op scoort. Grote kans dat die pestkop in de klas die geen idee heeft wat zijn gedrag met de mensen om hem heen doet, een lagere EQ-score heeft.

Wat betekenen deze scores?
Deze scores geven een beeld van hoe jouw hersenen werken of hoe gevoelig jij bent in vergelijking met anderen. Hierbij is het niet zoals bij een proefwerk dat de hoogste scores direct de beste zijn. Iedereen heeft een unieke mix van IQ en EQ die jou maakt tot wie jij bent. IQ en EQ horen bij je net zoals de kleur van je huid of van je ogen, alleen kan je ze niet direct zien. De uitdaging voor jou is om uit te vinden waar jij goed in bent en hoe jij de persoonlijke eigenschappen gaat gebruiken!

Een echte IQ test kan natuurlijk niet in 3 minuten, maar hieronder een wél grappige test.

Hier kun je een IQ test doen.

Foto's: Dylan231 en Jrduboc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.