Internetten doen we dagelijks. We appen, gebruiken Facebook en plaatsen foto’s op Instagram. Hierdoor staat veel informatie over ons online. Maar hoe bescherm je deze gegevens?
(Ont)google jezelf
Om je gegevens te beschermen moet je eerst weten wat er over jou op internet staat. Google jezelf eens en kijk welke resultaten er verschijnen. Log uit op Instagram, Facebook, Twitter en Google om te zien wat een ander over jou kan vinden. Bekijk de zoekresultaten en vraag je af of er iets op staat dat je eigenlijk niet aan de hele wereld wil laten zien. Bijvoorbeeld persoonlijke foto’s of interesses die niet iedereen hoeft te weten. Kijk ook eens of je gegevens (mail, telefoonnummer, adres etc) zijn te vinden.
Zijn dit de zoekresultaten die je wilt dat je toekomstige werkgever kan vinden als hij/zij je googlet? Misschien ben je nu nog niet op zoek naar een bijbaantje, maar bedenk dat informatie op internet altijd blijft staan.
Zit er een zoekresultaat tussen dat je niet wilt dat Google laat zien, dan kan je dit ‘ontgooglen’. Dien bij Google een verzoek in om een zoekresultaat te verwijderen. Google toont het verwijderde resultaat niet meer in de zoekresultaten. Dit betekent niet dat het ook van internet verwijderd is. Wil je dat de informatie niet meer op internet staat, neem dan contact op met de site waar de informatie op staat.
Dylan en Margit doen de google-yourself-challenge en schrikken over wat ze vinden op het internet
Wachtwoord
De gegevens die je op internet zet, moet je beschermen. Dit doe je door je accounts te beschermen met een veilig wachtwoord. Gebruik niet voor al je accounts hetzelfde wachtwoord. Als je wachtwoord dan gehackt is, heeft diegene gelijk toegang tot al je accounts. De meeste sites stellen strenge eisen aan een wachtwoord. Zo moet er vaak één hoofdletter, één cijfer en één ander teken in staan. Ook moet het wachtwoord minimaal 8 tekens lang zijn.
Je wil je wachtwoord natuurlijk zelf gemakkelijk kunnen onthouden, maar een ander moet het niet zomaar kunnen raden. Daarom is het gebruiken van je achternaam of geboortedatum als wachtwoord is niet slim. Om ervoor te zorgen dat je het wachtwoord onthoudt, is het handig om tekens of cijfers te gebruiken als letters (bijvoorbeeld 3 gebruiken als e). Ook kan je een zin onthouden waarvan de eerste letters het wachtwoord vormen. Dit is veilig en makkelijk te onthouden.
Ook is het slim om je wachtwoorden regelmatig te veranderen. Vind je het lastig om alle wachtwoorden te onthouden, dan kun je gebruik maken van een app. De apps Lastpass, Keepass, 1Password en Keepersecurity slaan veilig je wachtwoorden op. Maar dan moet je wel het wachtwoord van je app onthouden😊
Heb je ideeën nodig voor een goed wachtwoord? Kijk dan naar dit filmpje:
Vaak denk je dat je een supergoed wachtwoord hebt bedacht en dat niemand hierachter komt. Maar vaak is dit niet zo. Met een paar makkelijke vragen kan je al heel snel achter iemand zijn wachtwoord komen. Victor Mids ging de straat op en kwam er wel heel snel achter.
Gehackt en nu?
Zorg eerst dat je weer toegang tot je account krijgt. Probeer via ‘wachtwoord vergeten’ weer in te loggen. Lukt dit niet, neem dan contact op met de site. Als dit wel gelukt is, verander je je wachtwoord. Laat je virusscanner een check doen om zeker te weten dat er niks raars op je computer is terecht gekomen.
5 Tips om jezelf tegen de gevaren te beschermen
1) Voer updates door
2) Installeer een virusscanner zowel voor je laptop als voor je telefoon
3) Gebruik wachtwoorden met hoofdletters, kleine letters, leestekens en cijfers
4) Gebruik voor elke site een ander wachtwoord
5) Verander je wachtwoorden regelmatig