Omgaan met groepsdruk

“Doe het nou maar! Kom op, je bent toch niet bang? Wij doet het allemaal ook…”. Je kijkt om je heen en iedereen staart je aan. Het zweet staat op je voorhoofd en je voelt de druk steeds groter worden. Iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met groepsdruk.

Een vriendengroep waar je bij hoort is vaak erg belangrijk als je jong bent. In een groep zijn soms normen over wat mooi is of leuk om te doen. Je wilt er graag bij horen, waardoor je sneller bereid bent om dingen te doen die je anders niet zou doen.

Wat is groepsdruk?

Een groepje bepaalt dan wat je moet doen en niet jij zelf, bijvoorbeeld omdat je graag vrienden wil maken of houden. Groepsdruk kan positief zijn, bijvoorbeeld een vriendengroep die een vriend motiveert om beter zijn best te doen op school. Maar vaak is groepsdruk negatief, bijvoorbeeld wanneer je door een groepje wordt gedwongen om een sigaret te roken. De druk om er graag bij te horen of de angst om je “vrienden” te verliezen kan zo hoog zijn dat je toch een trekje neemt.

Waarom doe je mee met een groep?

Mensen zijn echte groepsdieren; ze willen graag ergens bij horen. Een vriendengroep zorgt er voor dat je iemand hebt om op terug te vallen of om dingen samen te doen. Het kan daarom lastig zijn om een vriendengroep te verlaten, ondanks dat je hebt gevoel hebt dat er groepsdruk is. Je wil niet buiten de groep vallen of gek gevonden worden.

Tips: Hoe ga je met groepsdruk om?

  1. Bedenk van tevoren wat jouw grenzen zijn: wat wil je wel doen en wat niet? Als je in een situatie komt, is het makkelijker om ‘nee’ te zeggen, als je er al een besluit over hebt genomen.
  2. Vraag een vriend(in) die je vertrouwt om hulp als je er zelf niet uitkomt. Hij of zij kan je misschien goede raad geven. Maar uiteindelijk ben je wel altijd zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag.
  3. Als je merkt dat de groep iets doet, wat jij niet wil doen, laat het de groep dan weten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: “Sorry jongens, maar dit doe ik liever niet”. Als een groep je toch dwingt, loop dan weg. Dat kan heel lastig zijn, maar vrienden die je dwingen om iets te doen, zijn geen echte vrienden.
  4. Durf ‘nee’ te zeggen en kom voor jezelf op. Dat is erg lastig, maar je zult merken dat je meer respect krijgt als je duidelijk je grenzen aangeeft, dan wanneer je altijd mee loopt met de rest.

Wat als je groepsdruk ziet gebeuren?

Je staat met jouw vrienden en ziet dat ze een ander dwingen iets te doen, wat hij of zij niet wil. In deze situatie kan jij je vrienden vragen om de persoon met rust te laten. Laat hem/haar weten dat hij zijn eigen beslissing moet nemen en dat jij hoe dan ook achter hem staat. Diegene zal erg opgelucht zijn als hij merkt dat hij niet de enige is die er zo over denkt.

Groepsdruk kan je niet voorkomen. Maar als het gebeurt, weet dan goed waar je grenzen liggen en sta vooral achter je eigen beslissingen. Laat zien dat jij sterker bent dan groepsdruk en goed weet wat je zelf wil. Echte vrienden willen altijd het beste voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.