4 stappen naar een steengoede presentatie

Iedereen moet wel eens een presentatie geven, bijvoorbeeld op school of later op je werk. En dat is best spannend! Hoe zorg je ervoor dat jouw presentatie steengoed wordt? Lees deze tips!

Een goede voorbereiding is het halve werk

  1. Bedenk wat de hoofdboodschap is van je presentatie die je aan je publiek wil meegeven. Wat zou je zelf willen leren van de presentatie als je in het publiek zou zitten?
  2. Wees kort en krachtig. Vertel niet te veel achtergrondinformatie en details, want je publiek dwaalt dan sneller af. Een goede richtlijn is ‘drie’, dus noem 3 voorbeelden of 3 punten op je powerpoint. Meer dan 3? Kies de 3 belangrijkste uit, dan krijgt je publiek geen overkill aan informatie.
  3. Structuur is heel belangrijk, omdat je verhaal dan beter te volgen is. Begin je presentatie met een korte inleiding over wat je allemaal gaat vertellen. In het middenstuk begin je met het belangrijkste punt van je verhaal. Eindig je verhaal met een korte samenvatting en een leuke uitsmijter.

De aandacht van je publiek

  1. Maak een Powerpoint of Prezi. Je kunt het goed gebruiken om structuur te houden in je presentatie, en je publiek hoeft niet alleen naar jou te kijken. Zet niet te veel tekst op de sheet, want dan luistert het publiek niet meer naar je verhaal omdat ze aan het lezen zijn.
    Tip: gebruik plaatjes of icoontjes in plaats van woorden.
  2. Geef je publiek iets te doen. Stel tijdens je presentatie een vraag, geef een mini-quizje of een opdracht. Zo blijft je publiek wakker en wordt je presentatie een stuk leuker!

Oefenen, oefenen, oefenen

Oefenen is heel handig, want hoe meer je oefent, hoe beter je je presentatie kent en hoe minder zenuwachtig je zal zijn.

  1. Houd tijdens de eerste keer oefenen je papier bij je en oefen eerst voor je zelf, bijvoorbeeld voor de spiegel.
  2. Als je het gevoel hebt dat je de tekst kent, laat dan het papier weg en presenteer eens voor je ouders, broertje, zusje, oma of opa.
  3. Oefen nog een laatste keer als generale repetitie: je weet nu goed wat je wil vertellen aan je publiek.

D-Day: je presentatie…

  1. Je kunt tijdens je presentatie vergeten wat je ook alweer wilde vertellen. Zorg daarom dat je een spiekbriefje met wat steekwoorden hebt. Schrijf niet je hele verhaal op een blaadje, want de kans is groot dat je dan gaat voorlezen. Mag je geen spiekbriefje van je docent? Zet dan wat steekwoorden of foto’s die je helpen in je powerpoint.
  2. Maak je geen zorgen dat je dingen vergeet te vertellen. Je publiek kent je verhaal niet, en heeft dus ook niet door als je iets niet vertelt!
  3. De manier waarop je praat en voor de groep staat is heel belangrijk. Zorg ervoor dat je recht staat, niet te snel praat en je handen rustig houdt. Houdt bijvoorbeeld je spiekbriefje vast (pas wel op dat je niet gaat friemelen!)

En onthoud: we zijn allemaal wel eens bang om voor een groep te staan of uitgelachen te worden. Maar geloof het of niet: je klasgenoten hopen echt te leren van jouw presentatie en zijn net zo zenuwachtig als het hun beurt is. Dus ontspan, en heb plezier!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.