Hoe start je een bedrijf?

Een eigen bedrijf beginnen, misschien droom jij er wel van. Je eigen kapperszaak, adviesbureau of winkel. Is ondernemen iets voor jou?

Brenda (20) is benoemd tot beste jonge ondernemer van 2016. Met haar bedrijf De Fairtrade Gids wil Brenda bereiken dat eerlijke kleding makkelijker gevonden en gekocht wordt. Loes (21) werd tweede. Zij startte de sieradenwebshop Loesalike. Ook Carmen (17) won een prijs voor haar onderneming. Zij maakte Carmen Connect, een vacaturesite voor jongeren vanaf 13 jaar.

Tips voor ondernemen

Maar hoe zijn zij nou zo ver gekomen? Wat heb je eigenlijk allemaal nodig om een succesvol bedrijf te beginnen? Deze tips helpen je een handje:

  • Ontwikkel jouw persoonlijke stijl. Bedenk iets wat nog niet bestaat, of verbeter een bestaand product of dienst. Zoek naar het gat in de markt! Niet alleen het idee moet anders zijn dan dat van andere bedrijven. Je valt al helemaal op als je huisstijl eruit springt. De huisstijl van bekende supermarkten herken je bijvoorbeeld ook gelijk aan het logo, de kleuren en de inrichting van de winkel. Bedenk iets origineels, maar onthoud wel dat het bij jouw bedrijf past. Blijf bij jezelf!

  • Blijf realistisch. Je begint met het ondernemerschap. Dat is spannend en je wilt het zo goed mogelijk doen. Het helpt om klein te beginnen en je eerst op jouw omgeving en woonplaats te richten. Later kan je dit uitbreiden, maar probeer niet te veel hooi op je vork te nemen. En het mooie is dat je zo ook nog eens ervaring op doet, leert wat je valkuilen zijn en een netwerk opbouwt. Dat kan je straks allemaal gebruiken om op een goede en professionele manier nieuwe klanten te trekken.
  • Wees niet bang om fouten te maken, daar leer je van. Het is niet erg om af en toe fouten te maken. Sterker nog, daar word je alleen maar beter van! Als er iets fout gaat, weet je wat je de volgende keer anders kan doen.
  • Omring je met de juiste mensen. Laat je omgeving en collega’s weten waar je mee bezig bent. Dan is het voor hun ook makkelijker om jou te steunen. Daarnaast helpt het om elkaar te motiveren, zo houd jij je werk leuk.
  • De financiële administratie Als je een bedrijf start, moet je ook belastingaangifte doen. Hoe groter jouw bedrijf wordt, hoe meer administratie erbij komt kijken. Het is belangrijk dat je dit goed bijhoudt. Dat is niet altijd even leuk, maar het is voor een goed doel. Bewaar alle bonnetjes! Deze lever je in bij de belasting en dan kun je een hoop geld terugkrijgen. Kassa! Als je bedrijfje écht goed loopt kun je voor de administratie zelfs iemand inhuren.
  • Startkapitaal. Je kan een lening afsluiten of geld vragen van je ouders, maar is het niet veel leuker om te beginnen zonder schulden? Richard, de jongen in het filmpje, vertelt over zijn crowdfunding-actie. Dat kan namelijk een heel mooi begin zijn van een succesvol bedrijf. Kijk maar eens naar wat hij over crowdfunding te zeggen heeft. Ben jij daar enthousiast van geworden? Kijk dan eens op deze website.
  • Be a pro. Met een mooie website of social media-account, visitekaartjes en een zakelijke bankrekening neemt iedereen jou serieus. Draag ook nettere kleding als je naar klanten gaat. Dan maak je een zakelijke indruk. Vergeet het Kamer van Koophandel-nummer niet, anders ben je officieel geen bedrijf. Om zo’n nummer te krijgen moet je wel wat betalen, maar de Kamer van Koophandel helpt je dan ook met het opstarten van je bedrijf.
  • Blijf dromen en droom groot. Ook als je droom al werkelijkheid is geworden. Jij bent de baas en kan zelf bepalen waar jij de hele dag mee bezig bent. Superfijn, toch?! Er zijn maar weinig mensen die dat kunnen. Blijf dus niet stil zitten. Maak bijvoorbeeld je product beter of ontdek nieuwe taken om te doen.

Ben jij enthousiast geworden van deze tips? Zie je het al helemaal zitten om een eigen bedrijfje te hebben? Het stappenplan hieronder helpt je om echt van start te gaan.

Stappenplan

Stap 1. Idee bedenken
Loes verkoopt sieraden (product) en Carmen biedt vacatures aan (dienst). Je kiest dus eerst of je een product of dienst wilt verkopen. Is er een probleem wat je op kunt lossen? Als je zelf niets kunt bedenken ga je brainstormen. Dit doe je met meerdere mensen. In een brainstorm is er geen fout antwoord! Je mag alles zeggen. Pas later kies je een idee en deze werk je verder uit.

Stap 2. Ondernemingsplan
Het is belangrijk dat je weet hoe jouw bedrijf er precies uit gaat zien. Dit doe je in een soort stappenplan. Bedenk allereerst hoe je met mensen in gesprek gaat. Wat maakt jouw product/dienst zo bijzonder? Denk ook aan wat je allemaal nodig hebt voor jouw product of dienst. Begin je een ijssalon? Dan moet je denken aan ijs, maar ook ijsbakken, een ijskraam, personeel, etc. En wat wordt jouw huisstijl? Dit zet je allemaal in het ondernemingsplan.

Stap 3. Bedenk een naam voor je bedrijf

Je weet nu wat je gaat verkopen en hoe je dit gaat doen. Nu moet je nog een naam verzinnen. Zorg voor een herkenbare naam die blijft hangen. Let wel op dat je naam nog niet in gebruik is!

Stap 4. Produceren en/of inkopen
In deze fase maak je het product of koop je het product in om vervolgens te verkopen!

Stap 5. Verkopen
De verkoop van het product of dienst gaat nu echt van start. Je gaat reclame maken, klanten benaderen, verkoopgesprekken voeren en misschien een webshop openen. Open for business!

Heb jij al iets bedacht om te gaan doen? Op welk probleem heb jij het antwoord? Misschien las je deze tekst wel met je eigen winkel in je achterhoofd. Neem die eerste stap en begin met het ondernemerschap. Want je kan niet jong genoeg beginnen, toch?!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.