Niet alle eetgewoontes zijn even handig en sommige zijn niet goed voor je. Hier staan de meest voorkomende ongezonde eetgewoontes op een rij.
Ontbijt overslaan
Jij: Houdt niet van opstaan, snoozet je wekker tot het laatste moment en slaat je vervolgens je ontbijt over.
Why not: Je ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Niet ontbijten betekent vaak dat je de rest van de dag blijft snacken.
Tip: Zet de avond van tevoren je ontbijt al klaar zodat je met een boterham in de hand weg kan lopen. Of maak drinkyoghurt die je in de trein kan drinken.
Te snel eten
Jij: Schrokt je avondmaaltijd of boterham zonder al te veel kauwen naar binnen. Hebt altijd je bord als eerste leeg en moet wachten op de rest.
Why not: Doordat je snel eet en niet goed kauwt moeten je maag en darmen harder werken om het voedsel te verteren.
Tip: Eet bewust. Denk na bij elke hap en leg je vork neer wanneer je aan het kauwen bent. Zo ben je minder snel geneigd om snel te eten.
Te veel eten
Jij: Blijft maar eten! Of het nou een zak chips is of een bord vol pasta: jij eet te veel! Vooral producten met veel suiker of zout eten zo lekker weg…
Why not: De producten die zo lekker weg eten bevatten weinig vezels en eiwitten waardoor je minder het gevoel hebt dat je vol zit. Hierdoor eet je snel te veel omdat je nog steeds trek hebt.
Tip: Probeer rustiger te eten en schep kleine porties op. Ook kan je overdag een aantal keer een product met eiwitten of vezels eten zodat je minder snel honger krijgt. Bijvoorbeeld noten, fruit of een boterham.
Jezelf uithongeren
Jij: Hongert jezelf uit om een eetbui te compenseren.
Why not: Het overslaan van maaltijden heeft veel gevolgen. Je stofwisseling wordt langzamer, je wordt chagrijnig en je hormonen veranderen. Doordat je lichaam een tijdje geen energie en bouwstoffen binnen krijgt vergroot je de kans dat er opnieuw een eetbui ontstaat. Uiteindelijk ga je van eetbui naar uithongering, naar eetbui naar uithongering… en dát is een extreem slechte eetgewoonte.
Tip: Probeer een regelmatig eetpatroon aan te houden: geen maaltijden overslaan, niet te grote porties, maar ook niet overdreven klein en jezelf nooit uithongeren!
Emotie-eter
Jij: Eet bij alle gelegenheden. Of het nou een feest is of je net een break-up hebt gehad, voor jou is alles een reden om je vol te stoppen.
Why not: Als je in alles een gelegenheid ziet om te eten dan eet je vaak te veel.
Tip: Stop met alles als reden te zien om te eten. Een vrolijke dag is niet minder leuk als er geen snacks op tafel staan. Natuurlijk mag er af en toe wel gesnoept worden, maar probeer het te beperken. Als je toch wil eten, neem dan gezonde snacks zoals snoeptomaatjes of fruit.
Tv kijken tijdens het eten
Jij: Zit met je bord op schoot voor de tv en stopt gedachteloos je eten naar binnen.
Why not: Als je tv kijkt heb je vaak niet door hoeveel je eet en of je al vol zit. Hierdoor eet je veel meer dan je wil, en doordat je zo met het tv-programma bezig bent geniet je ook nog eens minder van het eten.
Tip: De meest simpele tip om deze eetgewoonte af te leren is natuurlijk: Zet je tv uit! Of eet gewoon iets eerder of later. Maar wil je toch je favoriete soap kijken onder het eten vul een bord met eten en neem dat mee naar de bank. Zo ben je minder snel geneigd nog een keer eten op te scheppen en eet je dus minder.
’s Avonds eten
Jij: Hebt vooral ‘s avonds honger en werkt een hele zak chips naar binnen. Je kan niet slapen voordat je iets gegeten hebt.
Why not: Als je ’s avonds laat nog veel eet dan moet je lichaam dit verteren terwijl je slaapt. Je voedsel wordt langzamer verteerd omdat je ‘s avonds het voedsel niet meer verbrand.
Tip: Als je ’s avonds de neiging hebt om te eten, pak dan gezonde snacks. Worteltjes, komkommers of een handje ongezouten noten.