Zwanger worden? Echt niet! De veiligste manier om seks te hebben zonder een SOA te krijgen of zwanger te worden is door het gebruik van een condoom én een anticonceptiepil. Heb je toch onveilige seks gehad? Of denk je dat het condoom gescheurd is? Dan moet je actie ondernemen!
Tot drie dagen (72 uur) na het moment van onveilige seks, kun je een morning-afterpil innemen. Door middel van twee hormoonpillen voorkom je innesteling van de eicel en word je niet zwanger. Een recept voor deze pil kun je halen bij je huisarts, maar een recept is niet nodig. Een morning-afterpil is ook gewoon verkrijgbaar bij de drogist. Maar let op: de slagingskans van de morning-afterpil is 98%, 2 op de 100 vrouwen die een morning-afterpil slikken, worden dus toch zwanger.
Wanneer je te laat bent voor een morning-afterpil moeten er ergere maatregelen genomen worden. Ben je zwanger en kun of wil je het kind echt niet opvoeden? Dan kun je een abortuspil nemen, een zuigcurretage laten uitvoeren of de bevalling te vroeg op gang laten komen. Maar denk goed na voordat je een van deze behandelingen laat doen. Laat de beslissing niet afhangen van wat je vriend of ouders willen, maar bedenk wat je zelf wilt! Deze beslissing is bepalend voor de rest van je leven.
Welke methode er gebruikt wordt voor het weghalen van het ongeboren kind, hangt af van het aantal weken dat je zwanger bent.
Tot 7 weken zwanger; Abortuspil
De abortuspil kun je krijgen bij de abortuskliniek. Wil je de zwangerschap verbreken door middel van een abortuspil, dan ga je drie keer naar de abortuskliniek. Bij de eerste afspraak ga je op gesprek waarbij je de argumenten bepaalt voor het afbreken van de zwangerschap. Ook krijg je bij dit bezoek drie abortuspillen. Door deze pillen kan de zwangerschap zich niet verder ontwikkelen en sterft de vrucht af. Bij het tweede bezoek, twee dagen na het eerste bezoek, krijg je andere tabletten die ervoor zorgen dat de baarmoeder zich gaat samentrekken en zo de vrucht uit kan stoten. Het laatste bezoek is voor de nacontrole. Dan wordt er gekeken of de abortuspil zijn werk heeft gedaan en de zwangerschap is verbroken. Bij 5% van de vrouwen slaat een abortuspilbehandeling niet aan.
Tot 12 weken zwanger; Zuigcurretage
Bij deze behandeling ga je ook naar de abortuskliniek. De baarmoedermond wordt opgerekt en de baarmoeder wordt leeggezogen met een dun slangetje. Deze behandeling wordt vaak uitgevoerd onder verdoving van de vagina en de baarmoedermond.
Wanneer je de zuigcurretage toepast binnen 16 dagen nadat je zwanger bent geworden, heet dit een overtijdbehandeling (OTB).
12 tot 22 weken; Zuigcurretage & verkleining van de vrucht en moederkoek
Bij een zwangerschap van 12 tot 22 weken is de vrucht en de moederkoek te groot om met alleen een zuigcurretage te verwijderen. Er wordt daarom een tang gebruikt om de vrucht en de moederkoek kleiner te maken. Bij een zwangerschap langer dan 16 weken, moet de baarmoedermond ook flink opgerekt worden om de vrucht en de moederkoek te kunnen verwijderen. Dit voelt als een soort bevalling, omdat de vrucht al zo groot is. Daarna zal de zuigcurretage nog gedaan worden. Ook deze ingreep wordt gedaan onder lokale verdoving.
12 tot 22 weken; Te vroeg bevallen
Deze behandeling wordt alleen in het ziekenhuis gedaan. Met hormonen worden de weeën opgewekt, hierdoor zal je binnen 24 tot 48 uur gaan bevallen.
Een andere methode is het doorbreken van de vliezen en het verwijderen van een deel van het vruchtwater. Vervolgens worden de weeën met een zoutoplossing op gang gebracht. Meestal overlijdt de vrucht tijdens de bevalling, soms pas nadat het geboren is.
In de sites hieronder staan meer details en risico’s over de bovengenoemde dingen.