In Nederland is het christendom de grootste godsdienst. De dagen die we in Nederland vrij zijn, zijn dan ook de christelijke feestdagen. Andere geloofsovertuigingen hebben natuurlijk ook belangrijke feestdagen. Alleen zijn die in Nederland niet bij iedereen bekend. De feestdagen van hindoes, joden en moslims zijn op andere dagen in het jaar. Op welke dag deze feestdagen vallen, wisselt per jaar en heeft te maken met de stand van de zon of de maan. We hebben verschillende feestdagen op een rijtje gezet.
Belangrijkste feesten van het christendom
Carnaval: Dit feest wordt vooral in het zuidelijk deel van Nederland in februari of maart gevierd. Carnaval wordt gezien als een uitbundig feest en duurt ongeveer vijf dagen. Veel mensen gaan verkleed de straat op en de kroeg in. Na carnaval begint, op Aswoensdag, de vastenmaand.
Pasen: Pasen wordt gevierd in maart of april. De vrijdag voor Pasen is het Goede Vrijdag. Op deze dag herdenken christenen de lijdensweg en de dood van Jezus aan het kruis. Met Pasen vieren de christenen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Pasen is ook het einde van de vastenmaand.
Hemelvaart: Dit valt zo'n zes weken na Pasen. Met Hemelvaart wordt gevierd dat Jezus weer terug ging naar de hemel om daar een plekje voor iedereen klaar te maken.
Pinksteren: Met Pinksteren wordt de komst van de Heilige Geest over de leerlingen van Jezus gevierd. Dat is altijd tien dagen na Hemelvaart.
Kerst: Dit wordt altijd op 25 december gevierd, in Nederland is 26 december eraan geplakt als tweede kerstdag. Met kerst wordt de geboorte van Jezus gevierd.
Belangrijkste feesten van de islam
Suikerfeest (Eid-al-Fitr): Het Suikerfeest is het einde van de vastenmaand (Ramadan). Tijdens deze maand mogen Moslims tussen zonsop- en zonsondergang niet eten, drinken of vrijen. Op het Suikerfeest, de naam zegt het al, wordt er veel gegeten: vooral dingen waar suiker in zit. Iedereen doet mee aan het Suikerfeest, ook de armen. Zij krijgen eten en soms kleding van de rijken, voor de rijke mensen is het een plicht om voor de armen te zorgen.
Offerfeest (Eid-Al-Adha): Het wordt ook wel het Slachtfeest, feest van Ibrahiem of Schapenfeest genoemd. Het duurt drie dagen, op de eerste dag slacht iedere moslim die er geld voor heeft een schaap of geit. Daarna wordt het vlees in drie stukken verdeeld. Een deel is voor de familie, een deel voor de buren of vrienden en een deel is voor de armen.
Geboortedag van Mohammed (Id-ul-Maulid): Op deze dag vieren moslims de geboortedag van de profeet Mohammed. Deze gebeurtenis wordt door alle moslims uitbundig gevierd. Thuis en in de moskee bezingen mensen het leven van de profeet. Ook eet men vruchten en zoetigheid en drinkt men superzoete drankjes.
Belangrijkste feesten van het jodendom
Grote Verzoendag (Jom Kippoer): Voor joden is dit de heiligste dag van het jaar en daarmee de belangrijkste dag van het joodse jaar. God beslist op deze dag over het lot van de mensen in het volgende jaar. Op deze dag is het verboden om te eten en te drinken, je te wassen en seksueel actief te zijn. Toch is het geen sombere dag! Het nieuwe jaar geeft kansen om alles beter te doen.
Loofhuttenfeest (Soekot): Dit feest duurt zeven dagen. De joden herdenken op het loofhuttenfeest dat ze 40 jaar in de woestijn hebben rondgezworven en in (loof)hutten hebben gewoond. Het feest wordt afgesloten met het slotfeest (Sjemini Atseret) waarop gebeden wordt voor regen en dus een vruchtbaar jaar.
Vreugde der Wet (Simchat Torah): Bij dit feest bedanken de joden voor het bestaan van de Thora, de eerste vijf boeken van de joodse bijbel. Er wordt gedanst in de synagoge, ook leest men het laatste hoofdstuk uit de Thora. Daarna gaat men meteen verder met het eerste hoofdstuk. Zo wil men laten zien dat het lezen uit de Thora nooit stopt.
Chanoeka: Dit feest duurt 8 dagen en wordt gevierd in december: ‘de donkere dagen’ aan het eind van het jaar. Het feest staat bekend als ’het feest van de lichtjes’. Chanoeka betekent ‘inwijding’: de her-inwijding van de tempel in het jaar 164 voor Christus wordt gevierd. Op het Chanoekafeest wordt ter herinnering weer licht ontstoken: op de eerste dag één kaarsje, op de tweede dag twee, enz. –totdat op de achtste dag alle kaarsen branden.
Belangrijkste feesten van het hindoeïsme
Er zijn wel 174 verschillende feestdagen voor hindoes, die allemaal te maken hebben met verschillende goden en godinnen. Veel hindoes vieren er 'maar' 30. Welke? Dat hangt af van waar je vandaan komt en welke goden en godinnen belangrijk voor je zijn. Sommige feesten zijn voor (bijna) alle hindoes belangrijk. Hier twee voorbeelden:
Holi: Groot feest in de lente (februari/maart) waarbij het nieuwe jaar wordt ingeluid. Er wordt een brandstapel gemaakt, deze symboliseert het kwade dat verdreven moet worden. De volgende dag komen de mensen bij de brandstapel bijeen en wordt er tot diep in de nacht gefeest. Het is een vrolijk en kleurrijk gebeuren. Er wordt gedanst en gezongen op straat en iedereen besproeit elkaar met gekleurd water en poeder. Daarmee wensen ze elkaar een vrolijk en gezond leven.
Divali (Lichtfeest): dit feest wordt gevierd in oktober of november en duurt vijf dagen. Overal in huis worden lampjes neergezet, er wordt vuurwerk afgestoken en de hindoes eten veel zoete dingen. Bij het divalifeest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen. Het licht wint het van de duisternis.
Foto Kaarsen: Antranias
Foto maaltijd: Wikimedia
Foto Hanukkah: Robert Couse-Baker
Foto Holi: Steven Gerner