Wat als je school haat?

School: de plek waar de meeste jongeren zich overdag bevinden. Ook wordt hier de basis gelegd voor studeren of werken en verander je van kind naar jongvolwassene. Op school kun je geweldige levenslessen leren en veel leuke dingen meemaken, maar toch heeft school niet echt bepaald een positieve vibe. Als je aan school denkt, kun je denken aan zware boeken, het vroege opstaan en aan al die dingen waar je tegen aan kan lopen.

Omgaan met minpunten

School heeft een heleboel minpunten: vroeg opstaan, lange dagen, in de les zitten terwijl het mooi weer is, plannen die je moet afzeggen door huiswerk, vervelende docenten, strafwerk schrijven. Noem het maar op. Ook ga je naar school als je pubert. Hierdoor veranderen veel dingen en kan je onzeker worden. Het kan dan voorkomen dat je gepest wordt. Het beste wat je kunt doen als je met een van deze dingen te maken krijgt, is praten. Met je vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een ouder, leraar, mentor of vriend kun je over alles praten. Het is niet erg om hulp te vragen: of dit gaat om je Frans huiswerk of omdat je gepest wordt. Ook een goede tip: wees altijd jezelf. Probeer je niet voor te doen als iemand anders, want uiteindelijk vinden mensen je toch leuker hoe je echt bent.

Dingen aan school die wèl leuk zijn

Het is natuurlijk normaal dat school niet altijd leuk is. Het is wel eens wat minder leuk, maar gelukkig zijn er ook genoeg leuke dingen aan school. Als je terug kijkt op je schooltijd later, bedenk je je dat je toch wel wat leuke dingen hebt meegemaakt. Zoals die keren dat je niet kon stoppen met lachen, dat je een 10 kreeg voor een S.O of je crush die je telkens zag.

Vrienden

Het meest waardevolle naast je diploma, zijn de leuke herinneringen en de vrienden die je aan school overhoudt. School is een van de beste plekken om nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken!

Wees blij dat je naar school kan

Daarnaast heeft school nog meer pluspunten. We staan er niet altijd bij stil, maar in sommige landen kunnen kinderen en jongeren niet naar school. Wees dankbaar dat jij wel naar school kan gaan en nieuwe dingen kan leren. In sommige landen moeten jongeren heel hard werken op een veel te jonge leeftijd,- of is er gewoon geen geld om naar school te gaan.

School missen

Je hoort vast wel eens van ouderen, van: ‘Ach, kon ik toch maar terug naar de middelbare school.’ Geloof het of niet, ooit zul je de plek die nu hels lijkt, toch wel een beetje missen.

Trots op jezelf zijn

Een van de fijnste gevoelens ooit, is beloond worden voor iets waar je hard voor hebt gewerkt. Inclusief die 10 voor dat ene moeilijke vak. Je overtreft jezelf en leert dat je wel iets kan, waarvan je misschien dacht dat je dat helemaal niet kon.

Jezelf ontwikkelen

School maakt je slimmer! Het geeft je de kans om je te ontwikkelen waar je goed in bent of hard te werken aan je dingen waar je niet zo goed in bent.

Liefde

En tot slot: de liefde. Dit kan een superleuke relatie zijn, waarbij je als schattig koppel bij je diploma uitreiking staat. Maar natuurlijk telt het weg zwijmelen van knappe bovenbouwers ook mee!

Foto bus: woodleywonderworks

Foto boeken: LifeSupercharger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.