Pedofilie; wat is het?

Pedofilie? Een volwassen man of vrouw die zich seksueel aangetrokken voelt tot kinderen. In onze maatschappij is pedofilie een taboe, maar wat houdt pedofilie eigenlijk in en wat zijn de grenzen?

Pedofilie is een seksuele geaardheid waar ongeveer 1 tot 3% van de mannelijke bevolking mee leeft. Voor vrouwen is dit percentage niet bekend.

Wat is een pedofiel?

Aan het woord pedofilie zit een vervelend smaakje, maar eigenlijk is het een onschuldig woord: pedo = ‘kind’ en filia = ‘vriendschap’. Een pedofiel wordt verliefd op kinderen onder de 16 jaar en het hoeft niet per se zo te zijn dat hij zelf veel ouder is. Zo is iemand van 20 jaar die verliefd wordt op iemand van 13 jaar ook een pedofiel. Dat klinkt heel naar en het is best moeilijk om er mee om te gaan. Pedofiel zijn is geen keuze en je kunt er niet zomaar vanaf komen (ook niet door middel van therapie bijvoorbeeld).

Pedofilie komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Toch wordt het bij vrouwen minder opgemerkt, omdat vrouwen vaak een verzorgend karakter hebben. Hierdoor wordt het ook sneller geaccepteerd als je een vrouw met kinderen ziet knuffelen. De oorzaak van ‘pedofiel zijn’ verschilt per persoon. Bij sommigen is het een aangeboren geaardheid en bij anderen is het een gevolg van gebeurtenissen in de jeugd of puberteit.

Wat is het verschil tussen een pedofiel en pedoseksueel?

Een pedofiel is een persoon met seksuele gevoelens voor kinderen jonger dan 16 jaar. Een pedoseksueel is een persoon die seksuele handelingen verricht met kinderen jonger dan 16 jaar. Het verschil zit dus in het wel of niet verrichten van handelingen.

Pedofilie is een taboe omdat veel pedofielen ook echt seks hebben met kinderen. Dit heet dus pedoseksualiteit en is kindermisbruik. Dit is natuurlijk erg fout, maar pedofielen hebben niet allemaal seks met kinderen. Ze kiezen er soms bewust voor om alleen seks met leeftijdsgenoten te hebben en in geen geval seksuele handelingen met kinderen te doen.

Wat te doen met pedofiele gevoelens?

Het blijft een lastige situatie omdat in de ogen van veel mensen iemand met pedofiele gevoelens toch een gevaar vormt voor kinderen, ook al heeft diegene nog nooit wat met een kind gedaan. Meestal kunnen mensen met pedofiele gevoelens niet over hun verliefdheid of seksuele voorkeur praten. Het is zelfs mogelijk dat men in een sociaal isolement terechtkomt. Als je pedofiel bent, kan het helpen om contact te zoeken met anderen die hetzelfde hebben, bijvoorbeeld via internet. Ook kun je naar een therapeut gaan om te leren goed met je voorkeur om te gaan, zowel naar jezelf als naar anderen. Iemand met pedofiele gevoelens kan er niets aan doen op wie hij of zij verliefd wordt, maar diegene zal toch moeten leren omgaan met gevoelens die hij niet echt kan uiten en waar hij niet naar kan handelen.

Strafbaar of niet?

Iedereen die seks met een kind heeft is pedoseksueel en is strafbaar. Maar niet al die mensen zijn pedofiel. Iemand kan bijvoorbeeld seks met een kind hebben omdat er geen volwassene is om mee te vrijen, terwijl hij dit liever zou willen. Dit is net zo strafbaar en fout, maar heet dus anders. De gevangenisstraf is bij seks met kinderen onder de 12 jaar maximaal 12 jaar en bij seks met jongeren tussen de 12 en 16 maximaal 8 jaar.

Een reactie op “Pedofilie; wat is het?

  1. Bracha schreef op

    Niet helemaal juist. En dat vind ik toch een beetje zorgelijk. Niet “iedereen die seks heeft met een kind is pedoseksueel”. Iemand die seks heeft met een kind is een kindermisbruiker. Alleen wanneer het kind prepuberaal is (dat wil zeggen dat er nog geen secundaire geslachtskenmerken aanwezig zijn, en meestal wordt er dan uitgegaan van kinderen onder de leeftijd van 13 jaar) dan noemen we de pleger een pedoseksueel. Of beter nog een pedoseksuele pleger. Misbruik je dus een kind dat niet prepuberaal is, dan ben je uiteraard wel strafbaar maar geen pedoseksueel. Ook is een pedofiel niet ‘”iemand met seksuele gevoelens voor kinderen jonger dan 16 jaar”. Een pedofiel is iemand met seksuele gevoelens voor (ook hier weer) prepuberale kinderen (prepuberaal is écht cruciaal). En die gevoelens moeten dan minstens zes maanden aanwezig zijn. Er zijn in Nederland heel veel mensen die wel eens seksuele gevoelens hebben of hebben gehad voor prepuberale kinderen (onderzoek wijst uit 20% van de mannen), maar dat maakt iemand dus niet automatisch pedofiel. De zes maanden zijn cruciaal om van pedofilie te kunnen spreken. DSM-5

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.