Help, ik heb een sollicitatiegesprek!

Opeens is het zover. Je gaat je eigen geld verdienen! Niet langer je hand ophouden bij je ouders, maar zelf aan de slag! Dus wordt het tijd om broodjes te beleggen, afwassen of om vakken te vullen. Maar dat gaat niet zomaar gebeuren. Eerst door het sollicitatiegesprek heen. Eng? Nee joh!

Laat je niet afschrikken als je hoort dat je toekomstige werkgever je zo snel mogelijk wil zien en spreken, dat is juist positief! Je kunt nu bewijzen waarom ze juist jou moeten aannemen. Het hangt af van wat voor indruk zij van je krijgen. Het ligt grotendeels in je eigen handen. Zorg voor een goede voorbereiding. Daar win je al veel mee!

Do:

 • Zorg dat je cv in orde is. De volledige naam voor cv is curriculum vitae. Dat is Latijn voor 'Levensloop'. Hier schrijf je alles in over jezelf en jouw werkervaringen. Ook stage en school. Zonder cv word je zeker niet aangenomen. Op internet kun je hier informatie over vinden en kom je ook allerlei voorbeelden tegen. Google maar eens: curriculum vitae!
 • Bedenk van te voren wat je wil gaan zeggen. Vertel wie je bent, wat je kwaliteiten zijn en wat voor ervaring je al hebt. Het geeft een goede indruk als je zelfverzekerd overkomt. Maar niet té zelfverzekerd natuurlijk, want dat wordt vaak als arrogant opgevat.
 • Toon interesse in het bedrijf of de organisatie. Vertel waarom je dit baantje wil en waarom jij een geschikte werknemer bent. Ook is het belangrijk dat je al wat weet van het bedrijf. Dit doe je bijvoorbeeld door hun website goed door te lezen. Als je dat mooi weet te vertellen scoor je al veel punten! Een goede voorbereiding is het halve werk!
 • Kleed je representatief (dat is een ander woord voor netjes of gepast). Je hoeft niet meteen in pak te gaan maar korte rokjes, korte broeken een broek op knielengte en versleten gympies zijn echt een no-go!
 • Stel actief vragen, maar luister ook goed naar wat de medewerker met wie je het gesprek hebt, te vertellen heeft.
 • Wees ruim op tijd.

Don’t:

 • Wees niet opdringerig.
 • Haal jezelf niet omlaag door dingen te zeggen als 'ik weet niet of ik dat wel kan omdat ik nog geen ervaring heb'. Richt je juist op je positieve kanten.
 • Vraag niet meteen wat je gaat verdienen.
 • Kom niet arrogant en betweterig over.
 • Kom vooral niet te laat.
 • Ga niet uitgebreid kauwgum kauwen.
 • Een absolute no-go: je telefoon aan laten staan en opnemen als deze afgaat!

Stage:

Hetzelfde geldt voor een gesprek voor een stage. Tijdens een stage ga je ook voor een bedrijf of organisatie aan het werk. Meestal niet voor een salaris: in dit geval staat het opdoen van kennis centraal. De do's en don'ts gelden daarom ook voor een stagegesprek.

Hoe meer gesprekken je hebt gehad, hoe soepeler ze zullen verlopen. De meeste jongeren hebben er moeite mee en zijn zenuwachtig en dat is meer dan logisch! Dat weet degene met wie je hebt afgesproken heus wel en hij of zij houdt daar vast ook een beetje rekening mee. Laat je zenuwen je niet de baas zijn, misschien is deze persoon over twee maanden wel degene met wie je elke maandagochtend mee staat te babbelen en in de koffiecorner!

Ga er gewoon voor, je kunt het!

Foto brood: EvelynGiggles

Foto rokje: therideprojekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.