Je alleen voelen

Iedereen voelt zich wel eens alleen. Het maakt niet uit hoeveel vrienden je hebt en hoeveel plannen je in het weekend maakt. Er zijn ook jongeren die zich alleen voelen wanneer ze gewoon mensen om zich heen hebben. Je alleen voelen, wat moet je daar mee?

Wat is dat, je alleen voelen?
Iemand die bijvoorbeeld veel vrienden heeft of populair is, kan zich eenzaam voelen. En mensen die juist wat minder mensen om zich heen hebben, hoeven zich niet perse eenzaam te voelen. Of jij je eenzaam voelt, kan je alleen zelf bepalen. Eenzaamheid, oftewel je alleen voelen, uit zich vaak in een leeg gevoel. Je mist iemand, bent somber, teleurgesteld in iemand of hebt verdriet. Je kan je tijdelijk eenzaam voelen als het bijvoorbeeld net uit is met je vriend, of als je alleen thuis bent en geen enkele vriend of vriendin die dag kan afspreken. Je kunt je langdurig eenzaam voelen als er een dierbare is overleden die veel in jouw leven was, of als je niet omringd bent door de mensen van wie je houdt.

Wat doe je tegen eenzaamheid?

Het is goed voor jezelf om te weten waarom jij je precies eenzaam voelt. Je kunt je tijdelijk eenzaam voelen of het kan echt serieus en langdurig worden. Dit verschil merk je vooral aan hoe lang jij je alleen voelt. Als je je af en toe alleen voelt, maar dit snel weer over gaat en je er verder niet zoveel bij nadenkt, dan kan het zijn dat je misschien contacten mist. Praat hier dan over. Eenzaamheid kan je niet altijd zien aan iemand. Grote kans dat niemand doorheeft dat jij je alleen voelt. Het is niet raar om aan te geven dat je wat vaker contact met iemand zou willen hebben. Sta open voor nieuwe relaties! Schrijf je bijvoorbeeld in bij een sportclub, zodat je nieuwe mensen leert kennen.

Je kunt je ook alleen voelen op een heftigere manier. Je voelt je dan heel vaak alleen en dit heeft effect op jouw dagelijkse leven. Het houdt je dan constant bezig en ook kun je depressief voelen. Als jij je een langere periode echt eenzaam voelt, dan kan je een afspraak maken bij de dokter. Hij of zij kan jou dan doorverwijzen naar de juiste organisatie.

Hulp vragen als je echt kampt met ernstige eenzaamheid en/of depressieve gevoelens die je daarvan krijgt is niks om je voor te schamen. Maar het is wel belangrijk dat je hier niet alleen mee blijft lopen.

Foto's: DanielKrieg.de

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.