Kindje op komst

Zwangerschap, misschien wel een van de grootste stappen in je leven. Alles zal veranderen en het kan een hobbelige rit worden. Leuk of niet leuk, gewenst of ongewenst het is een sprong in het diepe. Om je wat op weg te helpen, hebben wij voor jou wat informatie verzameld over (ongepland) zwanger zijn.

Voor de (toekomstige) vaders

Voor de (toekomstige) moeders

Hoe vertel ik dat ik zwanger ben?

Je weet zeker dat je zwanger bent. Hoe moet je nu verder? Wanneer vertel je het aan je ouders en de vader van je baby? Ga met iemand praten (liefst een volwassene of lotgenote) die je kan helpen om het één en ander op een rijtje te zetten. Praat met iemand waar je vertrouwen in hebt en die je raad en steun kan geven.

Natuurlijk zul je ook je ouders moeten vertellen dat je zwanger bent. Probeer hier niet te lang mee te wachten, hierdoor wordt het alleen maar moeilijker. De reactie van je ouders kan meevallen, je ouders kunnen je helpen en steunen. Als je bang bent je ouders in te lichten, zoek dan iemand die je wilt helpen. Dit kan bijvoorbeeld je zus, broer of huisarts zijn.

Gewenst zwanger

Misschien wilde je graag een baby? Of was het juist niet de bedoeling, maar ben je er nu dolblij mee? Gefeliciteerd!

Een baby groeit nu in jouw buik en straks zal je mama zijn. Een tijd vol veranderingen in je lichaam en in je leven breekt aan…

Hoe lang duurt een zwangerschap?

Een zwangerschap duurt ongeveer 40 weken (ongeveer 9 maanden). In die negen maanden groeit de baby in jouw buik. Elke week verandert je baby. Hij groeit van ongeveer één millimeter uit tot ongeveer 50 centimeter.

Op controle

Als je zwanger bent, ga je eerst naar de huisarts. Hij verwijst je door naar een verloskundige of gynaecoloog. Deze maakt tijdens je zwangerschap een aantal afspraken met je om te kijken of alles goed gaat met jou en je baby.

Jij bent verantwoordelijk

Omdat je baby in jouw lichaam groeit, is hij afhankelijk van jouw zorg voor je lichaam. Hij eet wat jij eet, drinkt wat jij drinkt en rookt wat jij rookt. Voor de gezondheid van je baby is het heel belangrijk dat je tijdens de zwangerschap niet rookt en geen alcohol drinkt. Je baby krijgt dan slechte stoffen binnen, minder zuurstof en is vaak een stuk kleiner en lichter dan baby’s met een moeder die niet rookt of drinkt. Ook vergroot roken de kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Je baby heeft zelfs een grotere kans op een hersenbeschadiging, die een leerachterstand of hyperactiviteit kan veroorzaken. Ook kan koffie schadelijk zijn voor je kind, drugs zijn natuurlijk helemaal uit den boze. Zorg dus goed voor jezelf en je baby tijdens de zwangerschap.

Ongewenst zwanger

Ben je erachter gekomen dat je zwanger bent terwijl dit niet de bedoeling was? Ben je in de war en weet je niet wat je wil? Probeer rustig te blijven en zet alle positieve en negatieve dingen die je kunt bedenken bij een zwangerschap op een rijtje. Doe dat met iemand die je vertrouwt en kan helpen bij deze keuzes.

Als je besluit dat de negatieve dingen van een zwangerschap het zwaarst tellen, dan wil je dus geen kind. Je kunt bij je huisarts terecht voor advies. Hij zal eerst checken hoe ver je zwangerschap gevorderd is. Dan kun je met hem bespreken wat je wilt. Als je pas net zwanger bent, kun je een overtijdbehandeling laten uitvoeren.

De keuze om geen baby te willen hebben is vaak moeilijk. Naast abortus kun je ook kiezen voor pleegzorg of adoptie. Het FIOM of Siriz bieden veel informatie hierover en kunnen je ondersteunen in het maken van deze moeilijke keuze.

Op www.tienermoeders.nl kun je contact leggen met lotgenoten en lezen hoe zij deze moeilijke periode hebben doorstaan.

Erg belangrijk: wacht niet te lang met het regelen van alle zaken. Het heeft immers geen zin om het weg te stoppen, vroeg of laat komt de zwangerschap uit.

Voor de (toekomstige) vaders

Je vriendin (of misschien ex-vriendin) mag het kindje dan wel gedragen hebben, maar ook voor jou als vader is dit allemaal een grote verandering. Misschien zoek je naar mogelijkheden om een rol te vervullen in het leven van je kind. Wat mag je als vader allemaal beslissen? Bespreek dit met de moeder van je kind of andere mensen in je omgeving die je vertrouwt.

Bespreek al tijdens de zwangerschap met de moeder van je kind hoe jij de toekomst voor je ziet. Wat wordt jouw taak als vader? Wil je een rol hebben in de opvoeding? Doen jullie het samen en zo niet, dan maken jullie andere afspraken. Een kind heeft het recht om te weten wie zijn vader is. Wat spreken jullie hierover af?

Klik hier als je als vader meer informatie wilt!

Bron foto buik

Bron foto babyvoetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.