Condoom: een rubber jasje

Een condoom, je weet vast wel wat dat is of je hebt er al eens eentje gebruikt. Wist je al dat ze er in allerlei verschillende soorten, maten, kleuren en zelfs vormen zijn? We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voor meiden

Als meisje is het natuurlijk niet zo belangrijk welke condoom een jongen gebruikt. Het is gewoon belangrijk dat je als meisje de verantwoordelijkheid neemt om het veilig te doen. Hierdoor bescherm je jezelf en ook nog eens je bedpartner voor verschillende soa's. Als je een condoom op zak wilt hebben zorg dan voor een standaard condoom, de kans is groot dat deze past. Wees niet bang om erover te praten, het is niet raar!

Vrouwencondoom

Het kan gebeuren dat het meisje liever zelf een condoom gebruikt. Naast de condooms voor mannen bestaat namelijk ook nog het vrouwencondoom. Het vrouwencondoom is een voorbehoedsmiddel in de vorm van een plastic zakje. Het heeft aan beide kanten een rubberen band. De kleinste band wordt diep in de vagina aangebracht. De grootste band blijft buiten de schaamlippen zitten. Tijdens de seks komt de penis in het condoom terecht. Het kan zijn dat de penis er per ongeluk naast komt te zitten. In dit geval moet deze gewoon weer terugtrekken en in de goede plek stoppen.

Voor jongens

Jongens hebben vaak de verantwoordelijkheid om voor een condoom te zorgen. Tegenwoordig zijn er niet alleen maar standaard condooms verkrijgbaar, maar ook diverse andere soorten en maten. Superhandig! Het is wel belangrijk dat jij jouw maat weet, zodat je de juiste condooms kunt kopen. Wanneer je de verkeerde maat hebt, kan dat veel gevolgen met zich mee brengen.

Standaard condoom

Aangezien de condoom gemaakt is van latex en vrij rekbaar is, bestaat er een standaard condoom dat één maat heeft en meestal gebruikt kan worden. Wanneer je een kleinere of grotere penis hebt, bestaat er ook nog een XS en XL condoom.

Ultra dun condoom

Als je een standaard condoom niet lekker vindt zitten kan je een condoom gebruiken die dunner is dan de normale condoom. Het nadeel van deze condoom is dat hij sneller scheurt dan een standaard condoom. Wel is het zo dat het condoom voor een extra sensueel gevoel zorgt, doordat hij zo dun is.

Smaak condoom

CondoomEen standaard condoom met glijmiddel dat een smaakje heeft zoals aardbei, appel, banaan of een andere smaak. Het smaakcondoom is net zo veilig als het standaard condoom. Het enige verschil is dat er aan het glijmiddel een (fruit) smaak is toegevoegd.

Sterke condooms

Dit zijn condooms die dikker zijn dan standaard condooms. Ze scheuren minder snel en geven zo een veiliger gevoel tijdens seks.

XS – XL condooms

Condooms zijn er in verschillende maten. Condooms met een kleinere breedte zijn bedoelt voor jongens met een kleinere penis, zodat het condoom niet af kan glijden. Condooms met een grotere breedte zijn bedoelt voor jongens met een grotere penis, zodat het condoom tijdens de seks niet knelt of scheurt.

Funcondooms

Naast de gewone condooms bestaan er ook condooms met speciale vormen, bijvoorbeeld met ribbels of zelfs met aparte figuren zoals monsters. De condooms zijn puur gemaakt voor de fun en beschermen je niet tegen een soa of zwangerschap!

Latex-allergie condooms

Condooms zijn gemaakt van latex en hier kan je allergisch voor zijn. Er zijn speciale condooms van polyurethaan te koop. Ook zijn er condooms van schapendarmen, deze beschermen wel tegen zwangerschap maar niet tegen soa's.

De juiste maat

Zoals je kunt lezen is het heel belangrijk dat je de juiste maat hebt. Is het condoom te klein, dan kan deze scheuren of pijn doen. Pijn is natuurlijk niet fijn, maar scheurt het condoom dan bestaat er de kans dat het meisje (ongewenst) zwanger wordt. Wanneer het condoom te groot is, afglijdt of scheurt, loop je ook het risico op een soa. Ben je alsnog bang dat het condoom scheurt? Neem dan het sterke condoom, deze is extra stevig en zorgt voor extra veiligheid. Vind meer informatie over wat een soa precies is in het thema, verschillende soa's.

Penismeter(app)

Weet je je maat niet? Dan is er een super handig hulpje. Namelijk de penismeter. Hiermee kun jij de breedte opmeten van je penis en kan jij condooms op de juiste maat kopen. De penismeter downloaden (pdf). Ook kan je je penis meten met een app, zie daarvoor www.meetjepenis.nl

Misschien is het handig om het condoom eerst eens zelf te proberen om te kijken of hij past. Dan weet je voor de volgende keer als je seks hebt, welk condoom je moet gebruiken!

Het veilig gebruiken van een condoom

Allereerst controleer je altijd de datum van de condoom. Ja, ook een condoom kan over de datum zijn! Scheur de verpakking in het midden open met je hand (pas op met scherpe nagels) en beweeg beide helften van de verpakking uit elkaar. Het condoom glijdt naar boven en zo kan je deze er makkelijk uit pakken. Gebruik nooit een schaar, mes of een ander scherp voorwerp om de verpakking open te maken. Wanneer je een condoom koopt let er dan ook op dat er een CE-merk op zit. Dit teken geeft aan dat hij voldoet aan de wettelijke eisen van een condoom en veilig te gebruiken is.

Voor het kopen van goedkope en veilige condooms, kun je terecht bij verschillende drogisterijen en supermarkten. Durf je ze niet in de winkel te kopen? Je kunt ze ook op verschillende sites online kopen dan worden ze gewoon thuis bezorgd. Ook bij een GGD of JIP-punt kun je hiervoor terecht.

Plaatje thema: Mr. Hepe / flickr

Plaatje EC: Condoom anoniem

Plaatje condoom: Timothy Takemoto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.