Vakantie bijbaan

Vakantie! Yes! Maar om dat extra drankje te bestellen, de nieuwe bikini te kopen en lekker te genieten, heb je wel geld nodig, In de vakantie heb je alle tijd om ook te werken, toch?

Welke bijbaan zoek je?

Kijk eerst wat voor baan goed bij je past en op welke momenten je kunt werken. Zoek je een baan voor in de avonden, in het weekend of voor een paar weken in de zomervakantie? Bedenk daarna welk werk je leuk zou vinden en ga op zoek. Je kan in Nederland werken op je favoriete festival, maar ook lekker in het buitenland, bijvoorbeeld in het animatieteam op een camping.

Hoe vind je die (leuke) baan?

  • Vaak kun je een leuk baantje vinden door gewoon rond te kijken. Winkels hangen vaak posters op als ze mensen zoeken. Ken je een winkel waar je heel graag zou willen werken, maar hangt er geen poster? Stap dan gewoon naar binnen en leg uit dat je daar graag wilt werken.
  • Schakel hulp in van vrienden en familie. Plaats een bericht op sociale media dat je op zoek bent naar een bijbaantje en de tips stromen vast en zeker binnen. Ook kan je een sollicitatieformulier invullen bij de kassa van winkels.
  • Schrijf jezelf in bij uitzendbureaus. Bel hen ook even om te vragen of ze iets voor je hebben.
  • Kijk in de plaatselijke krant of op internet en zoek naar websites waarop je bijbanen of vakantiewerk kunt vinden.

Wat zijn jouw rechten?

Is je werk nog niet af en moet je daarom onbetaald doorwerken? Moet je zelf een vervanger regelen, terwijl je ziek bent? Word je in een verkeerde loonschaal uitbetaald? Het mag allemaal niet, maar gebeurt wel. Overkomt dit jou, praat dan eerst met je leidinggevende. Wordt het niet opgelost, dan kun je terecht bij een Kinder en Jongerenrechtswinkel of kijk eens op ons thema over problemen op je bijbaan.

Wat doe je als je bijbaan onveilig is?

Is het niet veilig op je werk? Bespreek dit dan met je leidinggevende. Werkt dat niet, ga dan naar huis. Je bent nooit verplicht om onveilig te werken! Bespreek het met je ouders, een jongerenwerker of een mentor. Je kunt ook de arbeidsinspectie inschakelen: Inspectieszw. Ook bij de vakbonden kun je terecht.

Voorwaarden van een bijbaantje

Heb je een bijbaantje gevonden dat bij jou past? Let dan – ook tijdens het sollicitatiegesprek – goed op de voorwaarden. Hoeveel uren moet je minimaal werken? Hoeveel ga je verdienen? Kun je ook vrij vragen als je dat wilt? Hoelang is je contract geldig? Kun jij het contract makkelijk beëindigen? Kan jouw baas je zomaar op straat zetten? In ons thema wat voor bijbaan mag ik doen vind je nog veel meer informatie wat op welke leeftijd mag.

Tien Euro biljetten

Minimumloon

Je mag vanaf je 15e gaan werken. Je verdient dan een paar euro per uur. Elk jaar dat je ouder wordt verdien je iets meer. Er is een wettelijk minimumloon dat je op elke leeftijd moet krijgen.

Geen baan, maar wél iets leuks doen in de vakantie?

Kijk dan eens op de website Doemeemetdemdt hier vind je verschillende leuke projecten van organisaties waar je vrijwilligerswerk kunt doen.

Geen baan, maar ondernemen in de vakantie!

Een andere manier om wat bij te verdienen is door te gaan ondernemen. Kijk op de Zomerondernemer, hier kun je een gratis programma volgen met trainingen, workshops, interessante bedrijfsbezoeken en een feestelijke finale waarin je jouw bedrijf presenteert.

Meer informatie:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.