Complotdenkers: Wat is de waarheid?

Je ziet het steeds meer, op YouTube, Instagram en Twitter Overal zijn complottheorieën te vinden. Van giftig drinkwater tot 5g-corona verspreiding en van terrorisme tot een platte aarde. Niks is te gek voor complotdenkers. Maar waar komen deze ideeën vandaan en hoe komt het dat steeds meer mensen erin geloven?

Wat is een complottheorie?

In een complottheorie (of samenzweringstheorie) wordt beweerd dat een bepaalde gebeurtenis het resultaat is van een samenzwering. En dat de mensen uit deze samenzwering voor niets terugdeinzen. Ze zouden in het geheim samenspannen om hun kwalijke doelen te realiseren.

Social media

Complottheorieën zijn niets nieuws. Mensen hebben altijd al een interesse gehad in geheime samenzweringen. Maar de afgelopen jaren is het aantal complottheorieën en het aantal mensen dat erin gelooft sterk toegenomen. Dit komt vooral door social media. Hierdoor kan iedereen zijn mening ongefilterd met de hele wereld delen. Het gevolg daarvan is dat de complottheorieën door meer mensen worden gezien en sneller aanhang vinden.

Het corona-complot

Door de coronacrisis zijn complottheorieën populairder dan ooit. Online kun je verhalen vinden van Bill Gates die mensen wilt injecteren met microchips, dat het virus in een militair lab is ontwikkeld, of zelfs dat 5g de reden is dat Covid zo snel verspreid. Dat deze complotten nu zo populair zijn is geen toeval. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat complottheorieën en pandemieën hand in hand gaan. Van de pest tot de Spaanse griep, bij iedere grote pandemie verschijnen complottheorieën.

Interesse in complottheorieën de afgelopen 3 jaar

Hoe ontstaan complottheorieën

Wanneer mensen naar de sterren kijken, dan kan het zo zijn dat ze er bekende figuren in terugzien, zoals een beer of een vis. Toch is het niet zo dat de sterren deze patronen vormen, mensen herkennen gewoon patronen in willekeurige sterren. Complottheorieën werken ongeveer hetzelfde, er worden patronen herkend in dingen die gewoon willekeurig zijn. Vaak gaat dit samen met frustraties en verloren vertrouwen. Mix het allemaal samen en voordat je het weet heb je een uitgebreide complottheorie. Deel het op social media en mensen zullen het herkennen.

De gevolgen

Nu zijn complottheorieën niet altijd even erg. Geloven dat een overleden beroemdheid stiekem nog leeft, of dat er aliens op aarde rondlopen, kan niet veel kwaad. Maar het kan ook goed uit de hand lopen. Zo zijn de rellen in Washington DC aan het einde van de Amerikaanse verkiezingen ontstaan door de verspreiding van een complottheorie. Er werd gezegd dat de Amerikaanse verkiezingen zijn gestolen, dit had vijf doden tot gevolg.

Het is erg belangrijk om goed na te denken over wat je deelt op social media en wat jij kiest te geloven.

Hoe herken je een complottheorie

  • In een complottheorie zit vaak een hogere macht van rijke zakenmensen en/of invloedrijke politici die samenwerken om de wereldorde te veranderen.
  • Complotdenkers zullen je vaak vertellen dat de gewone burger de dupe is van de plannen van de elite.
  • Volgens complotdenkers wordt de massa gemanipuleerd met gebruik van media, wetenschap en volgens sommige zelfs met microchips. Dit moet verklaren waarom hun theorieën niet door veel mensen worden geloofd.
  • Wanneer er feiten tevoorschijn komen die het complot tegenspreken, dan zullen complotdenkers vaak spreken van een 'cover-up', misleidende argumenten bedoeld om hun theorie onderuit te halen.

Meer informatie

Of ga naar ons forum en deel jouw verhaal!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.