Alaaf Alaaf Alaaaaf!

Carnaval!

Het is weer zover! Het zuiden van Nederland gaat volledig uitgedost 4 dagen (of langer) helemaal uit zijn dak te gaan, terwijl het noorden van Nederland dit maar raar vindt. Of je nu ieder jaar vol spanning naar carnaval toeleeft of je er helemaal niks aan vindt, weet je eigenlijk wat carnaval precies is? Hoe is het ontstaan? Hoe lang wordt het al gevierd?

Waar komt het vandaan?

De geschiedenis van carnaval is heel rijk en divers. Al duizenden jaren geleden werden in verschillende delen van de wereld feesten gehouden die een beetje op carnaval lijken.
Zo hielden Germaanse stammen lentefeesten ter ere van Moeder Aarde. Ze hielden optochten om de vruchtbaarheidsgodin Nerthus te eren waarin mensen als dieren en mannen als vrouwen verkleed gingen.

Narren-en Ezelsfeesten

Van 1000 tot 1500 werden er in Frankrijk Narren- en Ezelsfeesten gevierd waarin geestelijken en belangrijke burgers voor gek werden gezet. De kerk vond deze feesten maar niks en verbood ze zelfs! Maar van dit verbod trok men zich weinig aan en de mensen feestten vrolijk door. Om toch duidelijk te maken dat de kerk niks met deze feesten te maken wilde hebben werd Aswoensdag (het begin van de vastenperiode voor Pasen) direct na carnaval geplaatst. Zo was er een duidelijke scheiding tussen het feest en de kerk. Maar na een tijdje was de kerk minder fel tegen het feestgedruis en begreep dat het volk zo af en toe een verzetje nodig had. De kerk en carnaval begonnen zich dan ook steeds meer te mengen. Carnaval werd steeds meer gezien als een feest waarin je nog één keer goed uit je dak kon gaan voordat het vasten begon.

Duitse oorsprong

Het carnaval dat wij nu vieren komt oorspronkelijk uit Rijnland (gebied in Duitsland langs de Rijn). De eerste carnavalsoptocht werd al in 1823 in Keulen gehouden en in 1870 werd de naam Held Karneval in Prins Carnaval veranderd. Alhoewel het feest al enorm lang wordt gevierd werd het ineens een stuk populairder in de jaren zestig en zeventig. Men kwam erachter dat er veel geld mee te verdienen viel! Carnavalspakken werden verkocht, carnavalshits werden gemaakt, de horeca organiseerde steeds meer carnavalsfeesten en er kwamen zelfs carnavalsreizen!

Carnaval en Pasen

De datum waarop carnaval gevierd wordt hangt af van wanneer het Pasen is. Pasen is altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan na 21 maart. Voor Pasen wordt er 40 dagen gevast en precies voor deze periode van vasten is het carnaval! Carnaval begint dus ongeveer zes weken voor Pasen.

Katholieke zuiden – protestantse noorden

Maar hoe komt het nou dat mensen in het zuiden wél carnaval vieren terwijl het in het noorden niet gevierd wordt? Carnaval wordt over het algemeen alleen door christenen van de rooms-katholieke kerk gevierd. In de 16e eeuw keerden steeds meer christenen in het noorden zich tegen de rooms-katholieke kerk en werden protestants. Ze wilden geen carnaval meer vieren omdat ze tegen de losbandigheid waren. In dorpen en steden met een protestantse kerk werd carnaval dan ook niet meer gevierd. Zo komt het dat alleen het voornamelijk rooms-katholieke deel protestante noorden van Nederland geen carnaval meer viert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.