Antibioti…JA?

Resistente bacteriën is iets om voor op te passen. De bacteriën worden dan niet meer gedood door de antibiotica. Ze overleven en daardoor blijf je ziek. Dat wil je natuurlijk niet. Op 18 november is het Europese antibioticadag. Dan wordt stilgestaan bij goed omgaan met antibiotica en resistente bacteriën voorkomen. Hoe komen er nu resistente bacteriën? En wat kunnen jij en ik doen om dit te voorkomen?

Wat kan zorgen voor resistente bacteriën?

Resistente bacteriën ontstaan voornamelijk door te veel antibioticagebruik bij mensen. De bacteriën passen zich aan, waardoor ze niet meer gedood kunnen worden door antibiotica. Ze worden dus resistent.

Daarnaast wordt bij ook dieren antibiotica gebruikt. Ik heb hier mijn profielwerkstuk over geschreven. En wat mij opviel is dat de dieren vaak al antibiotica krijgen voordat ze ziek zijn. Om zo te zorgen dat de dieren niet ziek worden. Hierdoor wordt veel antibiotica gebruikt. Net als bij mensen kan te veel antibiotica zorgen voor resistente bacteriën. Die komen dan bij mensen terecht door in aanraking te komen met deze dieren en door het vlees dat wordt gegeten.

Kijk ook eens naar dit filmpje over resistentie tegen antibiotica:

http://www.rivm.nl/Onderwerpen/A/Antibioticaresistentie/Animatie_Hoe_ontstaat_resistentie_tegen_antibiotica/Animatie_Hoe_ontstaat_resistentie_tegen_antibiotica

Resistente bacteriën voorkomen

  • Was regelmatig je handen. Bacteriën, dus ook resistente bacteriën kunnen worden doorgegeven van mens op mens. Bacteriën die niet op je handen zitten kun je ook niet doorgeven.
  • Krijg je een antibioticakuur? Maak dan je kuur af en neem op de juiste tijden in. Doe je dit niet dan kunnen de bacteriën overleven en resistent worden. En dat willen we natuurlijk niet!
  • Neem alleen antibiotica als je dokter zegt dat het niet anders kan. Antibiotica helpen bijvoorbeeld niet bij een verkoudheid, want dit is een virus.

Wil je nog meer tips over wat je kunt tegen resistente bacteriën? Kijk dan eens op

http://www.daarwordtiedereenbetervan.nl/

Gelukkig komen resistente bacteriën in Nederland nog niet veel voor doordat mensen alleen een antibioticum krijgen van een dokter. En er inmiddels strengere regels zijn voor antibiotica bij dieren. Maar wat mij betreft is het belangrijk om dit zo te houden, zodat ook in de toekomst je antibioticakuur nog werkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.