Bang om op vakantie te gaan?

Bang

We lijken steeds banger te worden door alles wat er de laatste tijd in Europa gebeurt. Het afgelopen jaar zijn er al veel aanslagen geweest. In Nederland waren ze vorige week ook bang voor een aanslag bij de Vierdaagse. Wat natuurlijk heel goed voor te stellen is, want de Vierdaagse is een van de grootste evenementen in Europa en de koning was er.

Nou moet ik bekennen dat ik me zelf ook zorgen maak over mijn veiligheid. Toen ik mijn reis naar Berlijn boekte was er nog niets aan de hand in Duitsland. Maar nu lijkt Duitsland, na Frankrijk, België en Turkije, toch aan de beurt te zijn. In de afgelopen week zijn er al 4 aanslagen/aanvallen in Duitsland geweest. Waarvan eentje in de trein, en laat ik nou net met de trein gaan…

En nu dan?

Ik denk er geen moment aan om niet te gaan. Je denkt toch ‘er zal wel niets gebeuren!’. Maar stel dat er toch iets gebeurt? Dan ga ik er toch maar van uit dat Duitsland het goed geregeld heeft. Er wordt extra politie ingezet en er vinden extra controles plaats. Op de website van Buitenlandse Zaken staat dat het gewoon veilig is om naar Duitsland te gaan. Er is dus geen reden om niet te gaan. Mocht er iets met me gebeuren, dan is dat maar gewoon pech. Of is het raar om het zo makkelijk aan de kant te schuiven? Zou jij er hetzelfde over denken?

Wat kan er gedaan worden tegen die aanslagen?

Hoe goed Duitsland zich ook voorbereid, sommige dingen kun je niet controleren. Uiteindelijk waren de aanslagen van de afgelopen week geen georganiseerde aanslagen, zoals bijvoorbeeld die in Parijs wel waren. Het was steeds één iemand die heel veel mensen pijn wilde doen. Het is makkelijk om dan bijvoorbeeld IS als excuus te gebruiken. Je bent opeens geen persoon meer met allerlei persoonlijke (psychologische) problemen, maar een soldaat van IS. Misschien dat iemand zo voor zichzelf goed kan praten dat hij “gewoon” even wat mensen om zeep wilde helpen. Dus IS of geen IS, deze mensen hadden die aanslagen toch wel gepleegd. En om me altijd maar druk te maken over wat er wel of niet zou kunnen gebeuren, daar heb ik echt geen zin in.

Waar ga jij naar toe op vakantie? En ben je bang dat daar iets gaat gebeuren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.