Ben jij wel 16?

De nieuwe privacywet komt er aan. Heb jij er al iets van gemerkt? Veel jongeren wel. Zij kregen namelijk van Instagram, Whatsapp of Skype de vraag of ze wel ouder dan 16 zijn. Sommige apps vragen zelfs om een kopie van je ID-kaart om te zien of je wel oud genoeg bent.

In de nieuwe privacywet staat dat ouders toestemming moeten geven voor alles wat hun kind die jonger is dan 16, op internet plaatst. Sociale media hebben nu dus een probleem. Want hoe vraag je die toestemming?

Instagram heeft het opgelost door gewoon ineens te vragen of je 16 bent. Zo niet: jammer dan, geen Instagram meer voor jou. Je account wordt geblokkeerd en daarna verwijderd. Echt belachelijk als je het mij vraagt.

Alle bedrijven moeten zich natuurlijk aan de wet houden. Maar om zomaar Instagramaccounts te gaan verwijderen? Dit werkt volgens mij juist averechts. Veel 18-minners liegen namelijk nu over hun leeftijd: probleem opgelost. Maar dat zou toch niet moeten? Jongeren aansporen om te liegen is niet wat je hiermee wil bereiken. Maar goed… ik zou het ook doen om m’n Instagramaccount te redden.

Even de proef op de som: heb jij ook gelogen over je leeftijd op Instagram om je account te houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.