Boem! Hand eraf!

Je kent het vast wel, je buurjongen heeft harder en mooier vuurwerk dan jij. Als je vraagt hoe hij er aan komt zegt hij dat hij het uit België, Polen of Duitsland heeft gehaald. Maar is dat wel legaal? Nee. Waarom?Dat snap je wanneer je de sirenes hoort en er een ambulance bij het huis van je buurjongen stopt. Niet zo slim dus.
Niet zonder reden
Buitenlands vuurwerk is niet zonder reden illegaal: het maakt meer lawaai dan is toegestaan, wat slecht voor je oren is. Het is nog gevaarlijk ook. Je kan illegaal vuurwerk herkennen aan verschillende dingen: een bruine verpakking en/of geen Nederlandse gebruiksaanwijzing. Op legaal vuurwerk moet ‘Geschikt voor particulier gebruik’ staan en wat voor soort vuurwerk het is, denk aan knalvuurwerk, vuurpijl en pot. Verder moet de naam en adres van de fabrikant en van de Nederlandse handelaar erop staan. Het artikelnummer moet ook vermeld worden.
Vuurwerk met flashkruid is illegaal. Dit komt doordat vuurwerk met flashkruid snel explodeert. Strijkers zijn vuurwerk die je als een lucifer moet aansteken. Ze hebben geen lont en gaan dus heel snel af. Daarom zijn strijkers illegaal. Bovendien is vuurwerk zoals lawinepijlen en mortierbommen illegaal. Het maakt veel lawaai en kan je er oorschade door oplopen. Als je echt veel pech hebt zelfs dood gaan.

Knutselen
Vuurwerkbommen maken is illegaal omdat het heel gevaarlijk is. Zelfs als je een bom maakt van legaal vuurwerk. Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde: “Je moet niet met vuur spelen.” Dat moet je dan ook echt serieus nemen. Vuurwerk maken en ermee knutselen moet je aan de experts overlaten. Vuurwerk heeft al vele mensen het leven gekost, dus “Boem! Hand eraf!” is niet eens zo overdreven.

Boem! Niks eraf!
Je hoeft geen illegaal vuurwerk te kopen, legaal vuurwerk kan ook heel hard en mooi zijn. Bovendien is het een stuk goedkoper dan Belgisch en Pools vuurwerk. Als je niks vernielt, loop je geen kans op een boete.
Maar legaal vuurwerk kan ook gevaarlijk zijn als je het niet op de juiste manier afsteekt. Als je een rotje of iets dat daar op lijkt afsteekt, is het het veiligst om het vuurwerk rechtop op de grond neer te zetten, aan te steken met een aansteeklont en dan een aantal meter verderop het resultaat te bekijken. Vuurpijlen doe je in een fles, verzwaard met zand, die stevig op de grond staat. Potten zet je tussen twee stenen. Verder: als je wegrent, spring dan niet over het vuurwerk heen, want dan kan je er over vallen en het omstoten. Bedenk ook altijd voordat je afsteekt, welke kant je op rent. Vergeet ook niet dat je vuurwerk dat je al hebt aangestoken maar niet is afgegaan niet opnieuw moet aansteken. De lont kan namelijk al opgebrand zijn, waardoor hij direct afgaat als je het aansteekt.
Verpest Oud en Nieuw niet door je hand eraf te blazen. Wees verstanding en geniet van het prachtige vuurwerk. Als je je handen nog hebt, kan je volgend jaar weer vuurwerk afsteken!
Geschreven door Maatschappelijk Stagiairs Toni en Gerrit
Foto: Storem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.