Occupy Nijmegen houdt vol!

Midden september is er in Amerika een groepje mensen begonnen met het protesteren tegen de invloed van de grote banken, ze noemden zichzelf Occupy Wall Street (Bezet Wall Street). In Wall Street staat de Amerikaanse beurs en is dus het centrum van alle banken in Amerika.
De demonstranten zijn vooral boos omdat de banken speculeren. Dat houdt in dat banken gokken met het geld dat jij op de bank hebt gezet. Soms maken ze daar heel veel winst mee, maar soms verliezen ze jouw spaargeld. De banken doen dat zonder jouw toestemming, je kan dus niet zelf bepalen of de bank met jouw geld gokt.
Wereldwijd
De Occupy-beweging werd steeds groter, mensen gingen met z’n allen kamperen voor het beursgebouw, de plaats waar al het speculeren gebeurt.
Over de hele wereld gingen mensen meedoen, zo kwam er Occupy London, Occupy Paris, Occupy Amsterdam en dus ook Occupy Nijmegen.
Ontruiming
Begin oktober is de politie over de hele wereld begonnen met het ontruimen van de tenten die de Occupy-bewegingen hebben neergezet. Soms gebeurde dat zonder problemen en soms weigerden mensen weg te gaan. Onder andere Occupy Wall Street mag nu alleen nog maar overdag protesteren en dus niet kamperen.
Nijmegen
Één van de weinige plaatsen waar de Occupy-beweging nog wel kampeert is Nijmegen. In het Valkhofpark staat een grote, verwarmde, blauwe tent met ongeveer 30 kleine tentjes eromheen. De Occupy-beweging in Nijmegen blijft ondanks de kou nog wel even staan.
Op donderdag 17 november hielden de kampeerders een meditatie-flashmob in de ABN-Amro bank. Ze gingen met z’n allen mediteren. Na vijf minuten werden ze er door de bewaking uitgegooid. In andere steden is de politiek niet blij met een Occupy-kamp, maar in Nijmegen heeft burgermeester Thom De Graaf belooft dat de demonstranten zolang mogen blijven als ze zelf willen. Met die belofte wil hij misschien populairder worden of misschien is Thom De Graaf het wel eens met de Occupy-beweging.
Het is mooi dat ze mogen blijven. Het is alleen de vraag hoe lang ze blijven, het wordt steeds kouder. Bovendien zal de actie waarschijnlijk niks veranderen aan het gedrag van de banken. De banken weten nu in ieder geval wel dat mensen het niet eens zijn met het speculeren.
Hier onder staat een filmpje van de Flashmob van 17 november in Nijmegen.
Geschreven door Maatschappelijk Stagiairs Toni en Gerrit

Foto: devinish

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.